Kriisinhallinta nyt -tapahtuma esittelee suomalaisten osallistumista rauhan rakentamiseen

Sisäministeriö 11.5.2018 13.59
Uutinen

Kriisinhallinnan toimijoiden painopisteet elävät koko ajan muuttuvan turvallisuuspoliittisen tilanteen mukana. Mistä nyt puhutaan? Sisäministeriö on mukana 17. toukokuuta 2018 Helsingin Kalasatamassa järjestettävässä Kriisinhallinta nyt -tapahtumassa, joka esittelee suomalaisten toimijoiden osallistumista kansainvälisten kriisien ratkaisuun ja rauhan rakentamiseen.

Kriisinhallinnassa mukana oleva valtionhallinto (ulko-, sisä-, puolustus- ja oikeusministeriö) esittelee tapahtumassa kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin kanssa yhteistyöhön perustuvaa kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista monipuolisella ja elämyksellisellä tavalla. Tapahtuman pääteema on kokonaisvaltaisuus eli erilaisten toimijoiden yhteistyö kriisialueella kestävän rauhan aikaansaamiseksi.

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen, Fincentin, järjestämässä roolipelissä kävijät pääsevät kokeilemaan, millaista kriisinhallinnan asiantuntijatyö voisi käytännössä olla. Teatime Reseachin virtuaalitodellisuuslaseilla voi puolestaan kokea, miltä tuntuisi, jos Helsinki olisi Syyrian Aleppon kaltainen konfliktialue. Tapahtumapäivän aikana kuullaan myös kansanedustajien puheenvuoroja ja pohditaan kriisinhallinnan kustannustehokkuuteen ja vaikuttavuuteen liittyvää kasvavaa painetta.

Kriisinhallintakeskus CMC Finland ja muut toimijat kertovat tapahtumassa myös alan työmahdollisuuksista. Kotimaisista järjestöistä tapahtumassa ovat mukana mm. Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu ja Laajan turvallisuuden verkosto WISE ry. Kansainvälisistä organisaatioista Maailmanpankki esittelee YK:n kanssa tekemäänsä Pathways for Peace -raporttia. Raportin esittelyn jälkeen käydään paneelikeskustelu, johon osallistuvat myös kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) ja ulkoministeriön kehitysosaston osastopäällikkö Satu Santala. Päätöspaneelissa on mukana myös sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Risto Lammi.

Tapahtumassa julkaistaan myös WISE:n Yhdessä enemmän - Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti -kirja, joka on sisäministeriön rahoittama julkaisu. Kirjassa esitellään suomalaista osaamista ja siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan, humanitaarisen ja pelastustyön, rauhanvälityksen ja kehitysyhteistyön aloilla sekä pohditaan kokonaisvaltaisen toiminnan mahdollisuuksia, haasteita ja visioita. Kokemuksia kokonaisvaltaisuudesta kertoo myös Euroopan ulkosuhdehallinnossa Brysselissä työskentelevä Antti Häikiö, joka on yksi kirjan kirjoittajista. Häikiö on virkavapaalla sisäministeriön neuvottelevan virkamiehen tehtävästä.

Suomi on kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan ja rauhanrakentamisen edelläkävijä. Siviilikriisinhallinnan ja sotilaallinen kriisinhallinnan lisäksi konfliktialueita tuetaan myös esimerkiksi kehitysyhteistyöllä, humanitaarisella avulla, rauhanvälityksellä ja ihmisoikeus- sekä asevalvontapolitiikalla. Eri toimijoiden työn on tärkeää täydentää toisiaan, sillä yhdellä kriisialueella toimii usein samanaikaisesti monia eri järjestöjä ja kriisinhallintaoperaatioita. Koordinoimalla ja tekemällä yhteistyötä lisätään kriisinhallintatyön vaikuttavuutta ja edesautetaan kestävää rauhaa.

Tule Kriisinhallinta nyt -tapahtumaan näkemään ja kokemaan, miten kriisinhallinta toimii ja kuinka kestävää rauhaa rakennetaan yhteistyöllä – konfliktialueiden vakauttamisessa tarvitaan meitä kaikkia.

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. Se järjestetään Helsingin Kalasatamassa tapahtumakeskus Teurastamon Kellohallissa.

 

Voit seurata keskustelua Twitterissä hashtagilla #kriisinhallintanyt.

Tarkempia tietoja tapahtumasta ja päivän ohjelman löydät ulkoministeriön verkkosivuilta.

Lue lisää siviilikriisinhallinnasta.