Ministeri Mykkänen: Satavuotias Suomen lippu salkoon 4.12. suomalaisen demokratian kunniaksi

Sisäministeriö 28.5.2018 14.50
Tiedote 60/2018

Sisäministeriö valmistelee juhlaliputusta suomalaisen demokratia kunniaksi 4.12.2018. Tuona päivänä Suomessa alkoi äänestys ensimmäisissä sisällissodan jälkeisissä vaaleissa, jotka olivat samalla historiamme ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvat kuntavaalit.

- Sata vuotta sitten kyettiin sisällissodan kevään ja vankileirien kesän jälkeen tekemään hämmästyttävän nopea ja ratkaiseva valinta demokratian hyväksi. Eheytyminen alkoi siitä, että myös hävinnyt osapuoli oli kuntavaaleissa mukana niin ehdokkaina kuin äänestäjinä ja voitti itse asiassa enemmistön useilla keskeisillä paikkakunnilla, sisäministeri Kai Mykkänen sanoi Suomen lipun satavuotisjuhlassa Haminassa 28. toukokuuta.

- Vaati suuruutta myös hävinneen osapuolen edustajilta lähteä yhteistyöhön kuntapäätöksenteossa alle vuosi katkerien tapahtumien jälkeen. Siitä valinnasta olemme kiitollisuuden velassa molemmille osapuolille. Kuntavaalipäivä 4.12. ei ollut vielä sovinnon päivä, mutta suomalaisen demokratian merkkipäivä se oli, Mykkänen korosti.

Haminassa juhlitaan satavuotiasta siniristilippua

Haminan kaupunki järjestää lipun satavuotisjuhlan yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja sisäministeriön kanssa. Juhlapäivän aikana avataan Haminan Lippupuiston ensimmäiset osat eli Suomen lipun tie -lipputeos Reserviupseerikoulun puistossa ja Pohjoismaiden ja Baltian lipuista koostuva osa Lipputornin puistossa.

- Liputtaminen on hieno tapa nostaa esiin kansakuntaa yhdistäviä tärkeitä asioita tai paikallisiakin merkkipäiviä. Suomen lippu kuuluu kaikille Suomea sydämessään kantaville eikä se rajaa ketään ulos tai sisälle, ministeri Mykkänen korosti.

Eduskunta hyväksyi yksimielisesti siniristilipun Suomen lipuksi 28.5.1918. Lakiin on sen jälkeen tehty pieniä muutoksia, mutta lippu on pysynyt samana.

Ministeri Mykkänen luovutti valtioneuvoston puolesta Haminan kaupungille lahjaksi Suomen lipun, joka on yksi niistä sadasta lipusta, jotka liehuivat Helsingin Kauppatorilla Suomen itsenäisyyden satavuotispäivänä 6.12.2017.

Lisätietoja
erityisasiantuntija Hanne Huvila p. 0295 488 313, [email protected]
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 5131 539 (ministeri Mykkäsen haastattelupyynnöt)

Tiedotetta korjattu 28.5.2018 klo 14.57: Lipun hyväksymispäiväksi muutettu 28.5.1918 vuoden 2018 sijaan.