EU-ulottuvuus on mielekäs osa Noora Vahervaaran työtä

Olen Noora Vahervaara ja työskentelen erityisasiantuntijana ministeriön kansainvälisten asioiden yksikössä EUSA-rahastotiimissä.

EUSA-rahastoja eli Euroopan unionin sisäasioiden rahastoja on kolme ja työssäni vastaan yhdestä niistä eli Sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF-rahasto). Tehtäväni on vastata ISF-rahaston Suomen ohjelman toimeenpanosta ja varmistaa, että rahoitus käytetään tehokkaasti ja tarkoituksen mukaisesti. Rahastosta rahoitetaan erilaisia hankkeita, jotka liittyvät vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisyyn ja torjuntaan, rikosten uhrien suojelemiseen sekä erilaisiin turvallisuuteen liittyviin tilanteisiin, riskeihin ja kriiseihin valmistautumiseen.

ISF-rahaston budjetti on EU-tasolla ohjelmakaudella 2021-2027 noin 1,93 miljardia euroa ja Suomen osuus tästä on noin 36,6 miljoonaa euroa.

Kansainvälisistä harjoitteluista ja sisäministeriön viestinnästä EUSA-rahastojen pariin

Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri, ja tein opiskeluideni aikana useamman harjoittelun. Ensimmäiseksi olin harjoittelussa Suomen pysyvässä YK-edustustossa New Yorkissa ja tämän jälkeen edunvalvontatoimistossa Brysselissä. Näiden jälkeen sain harjoittelupaikan sisäministeriön viestintäyksiköstä. Harjoittelun päätyttyä valmistuin ja jäin viestintäyksikköön määräaikaiseen tehtävään. 

Vuonna 2018 siirryin pienen mutkan kautta viestintäyksiköstä kansainvälisten asioiden yksikköön ja aloitin tehtävät EUSA-rahastojen viestinnän ja Turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston eli AMIF-rahaston toimeenpanon parissa. Syksyllä 2022 lähdin hakemaan lisää kansainvälistä kokemusta viiden kuukauden NEPT-harjoittelusta Euroopan komissiosta. Harjoittelun jälkeen palasin hetkeksi aikaisempaan tehtävääni, kunnes vuoden 2023 toukokuussa aloitin nykyisessä tehtävässäni ISF-rahaston parissa.

Rahaston haut työtä rytmittämässä

Rahaston hakuja järjestetään kahdesti vuodessa ja työni jaksottuu pitkälti hakukierrosten mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa haun läpivetoa alkuvalmisteluista avustuspäätöksiin. Haun alussa järjestämme kollegoiden kanssa koulutuksia hakijoille ja haun päätyttyä arvioin hakuun saapuneet ISF-hakemukset. Arviointien pohjalta teen sekä myönteiset että kielteiset avustuspäätökset. Työhöni kuuluu myös käynnissä olevien hankkeiden neuvontaa, avustuspäätösten muutostarpeiden käsittelyä ja aika ajoin tehtäviä ISF-rahaston ohjelman ja toimeenpanosuunnitelman päivittämistyötä. Rahastojen käytöstä Suomessa raportoidaan myös vuosittain Euroopan komissiolle.  

Tällä hetkellä Suomessa on käynnissä 33 ISF-rahastosta rahoitettua hanketta. Tämän ohjelmakauden rahoitusta on vielä jonkin verran jäljellä, joten tulevissa hauissa varmasti rahoitetaan vielä lisää hankkeita. Tällä hetkellä työpöydälläni on menneen kevään hausta rahoitettavaksi esitettyjen uusien hankkeiden hakemusten täydennykset, avustuspäätösten tekeminen ja koko hakukierroksen paketointi.

Hakukierrosten rytmittämässä työssäni ehdin kuitenkin osallistumaan myös muihin tehtäviin. Toimin ISF-rahaston seurantakomitean sihteerinä ja käytännössä esivalmistelen seurantakomitean kokouksia, toimin esittelijänä asioissa, jotka kuuluvat omalle tontilleni ja yleisesti varmistan, että komiteatyöskentely sujuu asianmukaisesti. Lisäksi koordinointivastuullani on rahastojen toimintaa ohjaavan EU-asetuksen mukainen velvoite. Velvoitteen mukaan on huolehdittava, että sukupuoltenvälinen tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys toteutuvat hankkeissa ja muutenkin rahastojen toimeenpanossa eli myös esim. EUSA-rahastotiimin eli EUSA-rahastojen hallintoviranomaisen työssä. Tämän eteen meillä on tehty ja tullaan jatkossakin tekemään töitä kehittämällä edelleen ohjeistusta ja koulutusta näistä aiheista. 

Viihtyisä ja yhteisöllinen ministeriö

Sisäministeriö on pieni ja yhteisöllinen ministeriö. Kuluneen seitsemän vuoden aikana olen tutustunut laajasti työyhteisöön ja erilaisiin tehtäväkenttiin. Ministeriössä on mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja siihen kannustetaan. Parasta työssäni on työtehtävieni EU-ulottuvuus sekä mukavat työkaverit. Meidän tiimissämme on hauska tehdä töitä ja ratkomme rahastokiemuroita hyvässä yhteistyössä. Ajoittaisesta kiireestä huolimatta myös kehitämme EUSA-rahastojen toimintaa, jotta rahastot pyörivät nyt ja tulevaisuudessa entistäkin sujuvammin ja saamme sisäiseen turvallisuuteen, maahanmuuttoasioihin ja rajaturvallisuuteen liittyvän EU-rahoituksen hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti.