Hoppa till innehåll
Media

Finland bygger upp säkerhet genom civil krishantering såväl i Ukraina som i Afrika

inrikesministerietutrikesministeriet
Utgivningsdatum 5.5.2022 7.56 | Publicerad på svenska 5.5.2022 kl. 10.57
Pressmeddelande

Utrikesministeriet och inrikesministeriet ordnar den 5 maj 2022 ett diskussionsmöte för inbjudna deltagare. Teman för mötet är Finlands prioriteringar och mål för att utveckla EU:s civila krishantering samt vår nationella beredskap för övergripande krishantering.

Vid mötet diskuteras också vad Rysslands invasion av Ukraina innebär för den civila krishanteringens framtid såväl i Ukraina som i EU:s närområden. Evenemanget öppnas av utrikesminister Pekka Haavisto och inrikesminister Krista Mikkonen

 – Behovet av krishantering för att stärka stabiliteten och säkerheten såväl i EU:s närområden som i Afrika kommer att öka i framtiden. Finland arbetar aktivt för att utveckla den civila krishanteringen och främjar verksamhetens effektivitet, betonar utrikesminister Haavisto.

 – Civil krishantering har en viktig roll när det gäller att få samhället på fötter efter konflikten. Vi vill vidareutveckla den samtidigt som vi funderar på nya sätt att involvera samhället i krishanteringen, säger inrikesminister Mikkonen.

Som tredje talare får chefen för EU:s rådgivningsinsats (EU Advisory Mission in Ukraine) Antti Hartikainen framföra sina hälsningar från Ukraina (på distans).

I paneldiskussionen efter öppningsanförandena deltar:

•    Kirsi Henriksson, direktör, Krishanteringscentret CMC Finland
•    Oskari Eronen, chef för Asien/CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation
•    Tuija Brax, direktör, Rättsstatscentrum
•    Tyyne Karjalainen, forskare, Utrikespolitiska institutet
•    Anne Palm, verksamhetsledare, Wider Security Network WISE 

Moderatorn för panelen är Johanna Sumuvuori, statssekreterare vid utrikesministeriet och ordförande för den parlamentariska krishanteringskommittén. Diskussionen efter paneldebatten leds och de avslutande orden framförs av inrikesministeriets statssekreterare Akseli Koskela

Ytterligare information:

Max Hatvala, utrikessekreterare, utrikesministeriet, +358 295 350 446,  [email protected]

Jari Mustonen, ledande sakkunnig, inrikesministeriet, 0295 488 481, [email protected]