Hoppa till innehåll
Media

Flaggorna i topp den 3 februari för att hylla Alvar och Aino Aalto och finsk arkitektur och formgivning

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.1.2022 13.00
Pressmeddelande 10/2021
Suomen lippu auringossa.

Inrikesministeriet rekommenderar allmän flaggning i hela landet torsdagen den 3 februari 2022 för att hylla Alvar och Aino Aalto och den finska arkitekturen och formgivningen. Flaggningen börjar klockan 8 och slutar vid solnedgången. Den 3 februari är Alvar Aaltos födelsedag och den har firats sedan 2012 som arkitekturens dag.

- Arkitektur och formgivning är en viktig del av det finländska kunnandet. I finländsk design förenas de värden som har samband med välfärd, bildning och vårt förhållande till naturen. Design och funktionalism är begrepp som har skapat en bild av Finland ute i världen med Alvar och Aino Aalto som viktigaste banbrytare. Inrikesministeriet rekommenderar flaggning för att hylla deras gärning. Den finska arkitekturen och formgivningen är värda en flaggdag, säger inrikesminister Krista Mikkonen.

Inrikesministeriet följer upp responsen på flaggdagen. Utifrån responsen fattas beslut om eventuella senare rekommendationer. Bland annat Alvar Aalto-stiftelsen har kommit med ett förslag om flaggdagen.   

Statens ämbetsverk och inrättningar ska flagga denna dag.

Ytterligare information:
Hanne Huvila, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 313, [email protected] ,
Akseli Koskela, statssekreterare, tfn 050 418 2274, [email protected]