Hoppa till innehåll
Media

Gränskontrollen vid de inre gränserna återinförs i trafiken mellan Finland och Schengenländerna från och med den 28.12. – samma restriktioner gäller nu för alla som anländer till Finland

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.12.2021 13.19
Pressmeddelande 175/2021

Den inre gränskontrollen återinförs vid Finlands gränser tisdagen den 28 december. Det görs också andra ändringar i inreserestriktionerna, och från och med den 28 december gäller samma restriktioner för alla som anländer till Finland från utlandet. Statsrådet fattade i dag beslut om nya restriktioner. Beslutet träder i kraft den 28 december kl. 15 och gäller till och med den 16 januari. 

Den inre gränskontrollen återinförs i stor omfattning i trafiken mellan Finland och alla Schengenländer. Dessutom skärps inreserestriktionerna och hälsosäkerhetsåtgärderna så att från och med tisdagen den 28 december ska alla som anländer till Finland från utlandet visa upp både ett intyg över full vaccinationsserie eller ett intyg över att ha insjuknat i covid-19 för mindre än sex månader sedan och ett intyg över negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt.

Kravet gäller till och med den 31 december 2021 för personer födda 2005 eller tidigare och från och med den 1 januari 2022 för personer födda 2006 eller tidigare.

Undantag bland annat för invånare på gränsorterna och för personer som reser till Åland

Med avvikelse från det som nämnts ovan får invånare på gränsorterna vid Finlands och Sveriges samt Finlands och Norges landgräns samt personer som reser i trafiken mellan Norrtälje kommun i Sverige och Åland anlända till Finland, om de har antingen ett intyg över en godkänd vaccinationsserie mot covid-19, EU:s digitala covidintyg över genomgången covid-19-infektion högst sex månader tidigare eller ett intyg över negativt resultat av ett covid-19-test som tagits högst 7 dygn före ankomsten till Finland.

Intyg över negativt testresultat krävs inte av finska medborgare

Intyg över negativt covid-19-test krävs inte av finska medborgare, utlänningar som varaktigt bor i Finland eller personer vars inresa beror på en nödvändig orsak, till exempel tvingande familjeskäl eller andra tvingande personliga skäl. Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller gäller dock alla resenärer.

Finländska resenärer bör också beakta att även om de kan resa till Finland utan ett test kan andra länder och flygbolag ha egna testkrav.

Mer information:
Gränsbevakningsväsendet ger allmänheten råd om gränstrafiken per telefon och e-post. Betjäning ges på finska, svenska och engelska vardagar kl. 8–16 på numret 0295 420 100. Frågor kan också sändas per e-post till adressen [email protected]
  
Om du har frågor om vilka vacciner som godkänns, om kraven på testning eller karantän, kan du kontakta statsrådets telefontjänst för coronainfo på numret 0295 535 535 eller läsa mer på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.