Hoppa till innehåll
Media

Regeringen beslutade om att inom ramen för EU:s interna omplaceringar ta emot åtta asylsökande som räddats på Medelhavet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.7.2019 13.21
Pressmeddelande 53/2019

Statsrådet har med sitt beslut fastställt EU-ministerutskottets riktlinje av den 28 juni om att inom ramen för interna omplaceringar från Italien ta emot högst åtta asylsökande som räddats på Medelhavet före utgången av 2019. Begäran om att ta emot asylsökande gjordes av Europeiska kommissionen.

Ansökningarna för de asylsökande som räddats på fartyget Sea Watch III behandlas i Finland i ett normalt asylförfarande. Behovet av internationellt skydd bedöms individuellt för varje sökande. Merparten av sökandena kommer från Elfenbenskusten, Kamerun, Mali och Guinea.

Målet är att enligt programmet för Finlands EU-ordförandeskap främja tillfälliga arrangemang för interna omplaceringar av dem som räddats på havet. Finland strävar efter mer förutsägbara åtgärder i stället för enstaka lösningar för varje fartyg. Att det land som innehar ordförandeskapet i praktiken visar solidaritet stöder för sin del främjandet av målen.

Migrationsverket sköter beredningen av omplaceringarna. Åren 2015–2017 fick Finland erfarenhet av att sköta interna omplaceringar. Då tog Finland emot totalt 1 980 personer från Grekland och Italien inom ramen för interna omplaceringar.

Sedan juni 2018 har sammanlagt cirka 800 personer som räddats på havet omplacerats i något över 10 stater inom EU.

Ytterligare information

Annikki Vanamo-Alho, regeringsråd, tfn 0295 488 678, [email protected]