Hoppa till innehåll
Media

Förebyggande av sexualbrott mot barn på webben kräver omfattande samarbete

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.2.2019 15.15 | Publicerad på svenska 1.3.2019 kl. 13.08
Pressmeddelande 16/2019

Man strävar efter att förebygga sexualbrottslingars verksamhet på webben bl.a. genom ett samarbete mellan myndigheter, organisationer som arbetar kring sexuellt utnyttjande samt ungdomar och teleoperatörer. Det behövs ännu mer upplysning till såväl unga som vuxna samt ett omfattande samarbete mellan olika aktörer.

Vid ett rundabordssamtal som hölls den 28 februari i Ständerhuset och som leddes av inrikesminister Kai Mykkänen sades det bl.a. att dagens barn ständigt lever i en digital verklighet.

- Barns och ungas säkerhetskunskaper i digitala medier bör utvecklas. Föräldrarna måste följa sina barn på webben så att de förstår vad man kan råka ut för där och kan prata med sina barn om till exempel användningen av sociala medier, konstaterar Mykkänen.

Svårt att identifiera sexualbrott

Det kan vara svårt för såväl vuxna som barn att identifiera sexualbrott. Många organisationer har redan utarbetat informationsmaterial till skolorna och exempelvis lärarstuderande. Man bör bättre än tidigare utnyttja de befintliga verktygen. Vid torsdagens evenemang diskuterades det att det vore bra om informationsmaterialet fanns i anslutning till någon populär applikation som används på telefoner. På så sätt skulle det bättre nå ungdomarna.

Det kan vara svårt för många ungdomar att berätta för sina föräldrar att de har blivit offer för ett sexualbrott, om de själva aktivt har hållit kontakt med en vuxen eller kanske t.o.m. tagit initiativ. Den unga skäms, fast det alltid är den vuxna som har ansvaret när det gäller sådana brott.

Ungdomar lockas allt mer också i spelvärlden

De unga blir utsatta för lockande i sexuella syften (s.k. gromning) bl.a. i sociala medier och för närvarande allt mer också i spelvärlden.

- Teleoperatörers informationssäkerhetstjänster är en bra början, men vi behöver flera åtgärder. Härnäst fortsätter vi dialogen och planeringen av åtgärder tillsammans med tillhandahållare av plattformstjänster och spelfirmor, berättar minister Mykkänen.

Förra veckan offentliggjorde regeringen sina tilläggsåtgärder när det gäller att ingripa i sexualbrott. En av åtgärderna är att den lokala polisen och centralkriminalpolisen får mera resurser för att bekämpa sexualbrott på webben. Också förundersökningslagen och tvångsmedelslagen revideras så att sociala medier beaktas i dem och så att polisen har tillräckliga befogenheter att förebygga, avslöja och utreda nätbrottslighet.

Ytterligare information:
Titta Andersson-Bohren
, specialmedarbetare (intervjuförfrågningar till minister Mykkänen), tfn 050 513 15 39, [email protected]
Miia Lehtinen, polisinspektör, tfn 0295 488 686, [email protected]