Hoppa till innehåll
Media

Minister Mykkänen deltar i en resa för uttagning av kvotflyktingar i Turkiet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 28.9.2018 14.26
Pressmeddelande 109/2018

Inrikesminister Kai Mykkänen deltar i en resa för uttagning av kvotflyktingar i Ankara i Turkiet. Avsikten är att följa uttagningsprocessen där finländska myndigheter samarbetar med FN:s flyktingorganisation UNHCR.

På samma gång träffar minister Mykkänen Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu, frivilligorganisationer som arbetar vid gränsen till Syrien och besöker ett flyktingläger. Kanslichef Ilkka Salmi deltar också i resan.

Att ta emot kvotflyktingar, dvs. vidarebosättning, är det effektivaste sättet att hjälpa människor i den allra mest utsatta ställningen. De personer som anländer till Finland som kvotflyktingar är personer som UNHCR föreslagit eller andra utlänningar som är i behov av internationellt skydd och vars behov av skydd har utretts redan före ankomsten till Finland. Finland har tagit emot kvotflyktingar sedan 1970-talet.

Största delen av de kvotflyktingar som väljs till Finland är syrier. I år tar Finland emot 530 syrier från Turkiet. UNHCR:s vidarebosättningsinsats i Turkiet har varit världens största sedan 2014.

Finland och Europeiska unionen har som mål att öka vidarebosättningen inom unionen och etablera verksamheten också i de medlemsstater där den av tradition inte har utövats.

– Med tanke på reformen av EU:s asylsystem är det viktigt att mottagandet av kvotflyktingar utvidgas till att omfatta allt fler medlemsstater. I stället för att asylsökande tar sig över gränserna måste vi prioritera mottagandet av kvotflyktingar för att kunna erbjuda lagliga och trygga vägar till Europa och ge skydd för dem som mest behöver det, konstaterar minister Mykkänen.

Finland prioriterar i sin kvotpolitik vidarebosättning av i synnerhet de mest utsatta grupperna, såsom barnfamiljer och kvinnor i utsatt ställning.

Läs mer om mottagande av kvotflyktingar

Ytterligare information:

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected]

Titta Andersson-Bohren, specialmedarbetare, tfn 050 5131 539, [email protected] (intervjuförfrågningar till minister Mykkänen)

Kai Mykkänen