Kohti tehokkaampaa alueellista varautumista
Yhteiskunnan uudistamisen ministerityöryhmä sai 29.10. tilannekatsauksen alueellisen varautumisen yhteistyön ja tilannekuvatoiminnan kehittämishankkeesta. Alueellisen varautumisen toimijat osallistuvat syksyn aikana laajasti kehittämistyöhön.
Sisäministeriö ja valtiovarainministeriö käynnistivät elokuussa laajan selvityksen alueellisen varautumisen yhteistyön ja tilannekuvatoiminnan kehittämistarpeista. Alueellinen varautuminen on suunnitelmallista toimintaa, jossa kunnalliset ja alueelliset toimijat, valtionhallinto, huoltovarmuuskriittiset yritykset sekä kolmas sektori valmistautuvat kriisi- ja häiriötilanteisiin sekä erilaisiin uhkiin yhteistyössä ja tehokkaan viestinnän avulla. Tavoite on, että eri puolilla Suomea olisi käytössä mahdollisimman yhdenmukainen toimintamalli ja käytännöt erilaisten normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallintaan.
Hanke on edennyt suunnitelmallisesti. Syksyn aikana työ painottuu varautumisen alueellisen yhteistyön ja tilannekuvatoiminnan nykytilaan ja kehittämiskohteiden analyysiin.
"Nykyisessä turvallisuusympäristössä on entistä tärkeämpää vahvistaa ja kehittää alueellista varautumista yhdessä, jotta olemme valmiita kohtaamaan odottamattomat tilanteet. Asioiden on toimittava ja arjen on pyörittävä myös häiriötilanteissa," sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne.
Yhteistyö eri toimijoiden kanssa keskeistä
Hankkeessa osallistetaan laajasti varautumisen alueellisia toimijoita, ministeriöitä ja kuntia.
"On erittäin tärkeää, että alueellista varautumista kehitetään tiiviissä yhteistyössä, sillä kunnilla, kaupungeilla, hyvinvointialueilla, valtion alueellisilla ja keskushallinnon toimijoilla, huoltovarmuuskriittisillä yrityksillä ja kolmannella sektorilla on kokonaisturvallisuuden toimijoina keskeinen rooli alueellisessa varautumisessa", sanoo kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.
Lisäksi hanketta käsitellään varautumisen ja kokonaisturvallisuuden yhteistyörakenteissa, kuten Turvallisuuskomiteassa.
Tietoa on kerätty muun muassa laajalla kyselyllä alueellisen varautumisen toimijoille. Seuraavaksi järjestetään kuusi alueellista työpajaa, joihin osallistuu noin 130 henkilöä eri alueilta. Lisäksi toteutetaan kaksi alueellista kokeilua, joissa tavoitteena on arvioida alueellisen varautumisen haasteita ja hyviä käytäntöjä.
Loppuraportin on määrä valmistua 30.8.2025 mennessä.
Lisätiedot:
liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranteen erityisavustaja Maaria Wallin, p. 0295 342 236
kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen erityisavustaja Minna Kurki, tel. 040 590 9575
Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, p. 0295 488 289, [email protected] (sisäministeriö)
Tiedote ja hankesivu:
Alueellista varautumista häiriötilanteisiin kehitetään laajassa selvityshankkeessa (16.8.2024)