EU haluaa kehittää Dublin-järjestelmää kestävämmäksi
Euroopan komissio esittää merkittäviä muutoksia Dublin-järjestelmään. Komissio haluaa helpottaa turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämistä, estää väärinkäytöksiä ja ehkäistä turvapaikanhakijoiden liikkumista jäsenvaltiosta toiseen kesken turvapaikkaprosessin ja päätöksen jälkeen. Valtioneuvosto ilmaisi kantansa komission asetusehdotuksiin eduskunnalle antamassaan kirjelmässä 2. kesäkuuta.
Valtioneuvosto kannattaa komission esitystä, jossa Dublin-järjestelmän perusperiaatteet pysyisivät entisinä. Turvapaikkahakemus tutkitaan vain yhdessä jäsenvaltiossa, ja vastuuvaltio on yleensä se jäsenvaltio, johon hakija ensimmäiseksi saapuu. Turvapaikanhakijalla olisi jatkossa nykyistä selkeämmin velvollisuus hakea turvapaikkaa jäsenvaltiosta, johon hän ensiksi saapuu, ja pysyä kyseisen valtion alueella hakemuksen käsittelyn ajan.
Valtioneuvosto suhtautuu myönteisesti myös Dublin-menettelyn nopeuttamiseen ja selkeyttämiseen.
Komissio ehdottaa turvapaikanhakijoiden sisäisiin siirtoihin automaattista jakomekanismia
Komissio haluaa Dublin-järjestelmän, joka toimisi paremmin myös suurien tulijamäärien paineessa. Komission esitykseen sisältyy uutena ehdotus jäsenvaltioiden välisestä solidaarisuudesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi turvapaikanhakijoiden siirtämistä jäsenvaltiosta toiseen, jos johonkin jäsenvaltioon saapuu suhteettoman paljon turvapaikanhakijoita.
Vastuunjakoa jäsenvaltioiden välillä tasattaisiin automaattisella jakomekanismilla. Jos jäsenvaltio ei osallistuisi vastuunjakoon, tulisi sen maksaa 250 000 euron solidaarisuusmaksu turvapaikanhakijaa kohden.
Komission ehdottamaan automaattiseen jakomekanismiin otetaan kantaa, kun ehdotuksen sisällöstä ja merkityksestä on saatu lisää tietoa neuvoston käsittelyssä ja kansallisessa valmistelussa.
Eurodac-sormenjälkirekisteriä ja turvapaikkaviraston roolia halutaan laajentaa
Dublin-järjestelmän uudistamisen lisäksi komission säädöspakettiin sisältyvät ehdotukset Eurodac-sormenjälkirekisterin laajentamisesta ja EU:n turvapaikka-asioiden tukivirasto EASO:n roolin muuttamisesta varsinaiseksi EU:n turvapaikkavirastoksi. Valtioneuvosto suhtautuu ehdotuksiin lähtökohtaisesti myönteisesti. Kanta tarkentuu valmistelun edetessä.
Komissio haluaa laajentaa Eurodac-sormenjälkirekisteriä niin, että se toimisi entistä paremmin laittoman maahanmuuton torjunnassa ja jäsenvaltiot voisivat hyödyntää sitä erityisesti palauttamisen tukena.
Uuden turvapaikkaviraston tarkoituksena olisi puolestaan toimia yhtenä välineenä yhteisen turvapaikkajärjestelmän rakenteellisiin heikkouksiin puuttumisessa. Lisäksi virasto tukisi jäsenvaltioita kriisitilanteissa ja edistäisi käytännön yhteistyötä EU-maiden välillä.
Lisätietoja
hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho, p. 0295 488 678, [email protected]