Hallitus panostaa sisäiseen turvallisuuteen, maahanmuuttoon tiukennuksia
Sisäministeriön hallinnonalalle ehdotetaan ministeriön vuoden 2024 talousarvioesityksessä määrärahoja yhteensä n. 2,5 miljardia euroa.
Poliisitehtävissä toimivien määrä nostetaan 8 000 henkilön tasolle
Poliisitoimeen ehdotetaan yhteensä n. 1,029 miljardia euroa. Poliisille esitettävästä 75 miljoonan euron lisäyksestä 32 miljoonaa euroa aiheutuu kevään teknisessä kehyspäätöksessä tehdystä lisäyksestä poliisin toiminnan säilyttämiseksi. Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti poliisille esitetään 17,5 miljoonan euron lisäystä poliisitehtävissä toimivien henkilöiden määrän nostamiseksi 8 000 henkilötyövuoden tasolle vaalikauden loppuun mennessä. Poliisille turvataan kyky rekrytoida tarvittava määrä poliisitoimintaa tukevia erityisosaajia, kuten kyber- ja talousasiantuntijoita sekä tutkintasihteereitä. Poliisikoulutuksen pääsyvaatimuksia ei kuitenkaan alenneta ja ruotsinkielinen poliisikoulutus turvataan.
Hallitusohjelmassa todetaan, että turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset edellyttävät poliisin operatiivisen toiminnan vahvistamista. Tähän liittyen esitetään poliisin erityistoimintayksikön (Karhu) kansallisen ja kansainvälisen toimintavalmiuden kehittämistä.
Hallitusohjelman tavoitteena on Suojelupoliisin toimintakyvyn ja riittävän rahoituksen turvaaminen. Sen mukaisesti Suojelupoliisille esitetään lisäyksiä toimintakyvyn turvaamiseen, toimitiloihin ja Nato-jäsenyydestä ja yhteistoimintavelvoitteista aiheutuviin kustannuksiin.
Rajavartiolaitoksen riittävät resurssit varmistetaan
Rajavartiolaitokselle ehdotetaan vuoden 2024 talousarvioesityksessä yhteensä 518 miljoonaa euroa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on heijastunut voimakkaasti Suomen turvallisuusympäristöön. Rajavartiolaitos on osa Suomen puolustusjärjestelmää ja eurooppalaista raja- ja merivartiostoa. Hallitusohjelmassa todetaan, että Suomen rajaturvallisuus, Rajavartiolaitoksen riittävät resurssit, kalusto ja teknologia varmistetaan.
Hallitusohjelman mukaisesti Rajavartiolaitokselle esitetään lisäystä operatiivisen toiminnan kasvaneisiin ICT–kustannuksiin, perusvuokratason nostoon, sekä Nato-jäsenyyden kustannuksiin ja Itärajan esteen ylläpitoon. Rajavartiolaitokselle esitetään myös lisäystä raskaan alus- ja ilma-aluskaluston sekä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntakaluston ylläpitoon.
Pelastajakoulutusta kehitetään ja hätäkeskustoiminnan resurssit turvataan
Pelastustoimen, Pelastusopiston ja Hätäkeskuslaitoksen toimintamenoihin ehdotetaan yhteensä 121 miljoonaa euroa. Hallitusohjelmassa todetaan, että laadukkaat pelastustoimen palvelut turvataan koko maassa, tarvittavat toimet pelastajapulan korjaamiseksi selvitetään ja toimeenpannaan, pelastusalan veto- ja pitovoimasta huolehditaan, pelastajien koulutusmäärää lisätään ja pelastajakoulutusta kehitetään.
Hätäkeskuslaitoksen resurssit varmistetaan ja sen toimintaa kehitetään. Mahdollisuudet huolehtia Erica-tietojärjestelmän ylläpidosta ja kehittämisestä turvataan. Väestönsuojelua vahvistetaan muun muassa uudistamalla väestönsuojeluun ¬varautumista koskeva sääntely ja kehittämällä väestönsuojelutyön organisointia. Hallitusohjelman kirjausten mukaisesti Pelastustoimeen ja hätäkeskustoimintaan esitetään useita lisäyksiä, joilla nämä tavoitteet voidaan saavuttaa.
Maahanmuuton lupakäsittelyä tehostetaan
Maahanmuuttohallintoon ehdotetaan 511 miljoonaa euroa. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon sekä vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettaviin tukiin ehdotetaan 408 miljoonaa euroa. Vastaanottotoiminnan kulujen kasvu johtuu sotaa pakoon lähteneiden ukrainalaisten odotettua suuremmasta määrästä vastaanoton piirissä vuonna 2024.
Hallitusohjelman mukaisesti Maahanmuuttovirastolle ehdotetaan 101 miljoonaa euroa. Maahanmuuttovirastolle esitetään 21 miljoonan euron lisäystä käsittelyaikojen lyhentämiseksi automatisaatiota lisäämällä, 3 miljoonan euron lisäystä kansainvälisen suojelun väliaikaistamiseksi ja lupien pituuden lyhentämiseksi, 5,5 miljoonan euron lisäystä säilöönoton pidentämiseksi ja mahdollistamiseksi, sekä 6,8 miljoonaa euroa työperäisten lupien jälkivalvontaan ja automatisaation lisäämiseen. Vapaaehtoisen paluun ja maastapoistumisen paketin toimeenpanoon esitetään 2 miljoonan euron lisäystä. Pakolaiskiintiö lasketaan hallitusohjelman mukaisesti 500 henkilön tasolle.
Lisätietoja:
talous- ja suunnittelujohtaja Kati Korpi, p. 0295 488 513
ministeri Rantasen valtiosihteeri Juha Martelius, p. 0295 516 0866
Valtiovarainministeriö ja sisäministeriö käyvät kahdenväliset neuvottelut ministeriön talousarvioesityksestä syyskuun alussa. Hallituksen vuoden 2024 talousarvioneuvottelut pidetään 19.-20.9. Talousarvioesitys käsitellään ylimääräisessä raha-asiainvaliokunnassa sekä valtioneuvoston yleisistunnossa 9.10., jonka jälkeen se julkaistaan.