Hyvä perustutkinta on luotettavan poliisitoiminnan perusta - Rikosylikonstaapeli Hannu Kangas on Vuoden Poliisi 2016
Poliisihallituksen tiedote
Rikosylikonstaapeli Hannu Kangas Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksesta on valittu Vuoden Poliisiksi 2016.
Kirkkonummen poliisiaseman perustutkinnassa ryhmänjohtajana työskentelevä Kangas tekee poliisin perustyötä, päivittäisrikosten tutkintaa. Valinnalla halutaan näin poliisin 200-vuotisjuhlavuonna korostaa peruspoliisityön suurta arvoa koko poliisitoiminnalle.
– Perustutkinnan kautta suuri määrä ihmisiä muodostaa käsityksensä poliisin palvelualttiudesta sekä -kyvystä. Onnistuminen juuri tässä työssä vaikuttaa koko poliisin luotettavuuteen kansalaisten silmissä, sisäministeri Paula Risikko totesi Vuoden Poliisin julkistamistilaisuudessa Helsingissä tänään torstaina.
Perustutkinta on se osa-alue, jossa tavalliset ihmiset todennäköisimmin kohtaavat tutkijan, pienten ja suurten asioiden yhteydessä.
– Tässä pienetkin asiat asianomistajan näkökulmasta katsottuna ovat usein tärkeitä ja kukapa sen tietää, milloin se hyvin hoidettu alaikäisen näpistys juttu ehkäisee jo alkamassa olevan rikoskierteen ja syrjäytymisen, Vuoden Poliisi Hannu Kangas sanoo.
Perustutkinnan tärkeyttä arvioitaessa ei Kankaan mukaan pidä unohtaa myöskään sitä tosiasiaa, että tavanomainen rikollisuus ja järjestäytynyt rikollisuus kulkevat käsi kädessä.
– Tie järjestäytyneeseen rikollisuuteen käy tavanomaisen rikollisuuden kautta ja tavanomainen rikollisuus on taloudellinen kasvualusta järjestäytyneelle rikollisuudelle.
Laajaa yhteistyötä
Vuoden Poliisin valinnan perusteluiden mukaan rikosylikonstaapeli Hannu Kangas on koko virkauransa ajan pyrkinyt auttamaan alueensa asukkaita, yrittäjiä sekä muita sidosryhmiä heidän rikostorjuntaan liittyvissä arkipäiväisissä ongelmissaan.
Kangas korostaakin yhteistyön merkitystä poliisissa.
– Työtä tehdään yhteistyössä kentän, tutkinnan, lupahallinnon ja erinäisten poliisihallinnon ulkopuolisten tahojen kanssa, hän sanoo.
Perustutkinta sisältää myös vaativaa tutkintaa
Hannu Kangas myös muistuttaa, että perustutkinta saattaa sisältää myös vaativaa tutkintaa. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat rikosepäilyt, joiden uhreina ovat lapset. Kankaan mukaan Kirkkonummella poliisi on tehty tiivistä yhteistyötä kunnan sosiaalitoimen kanssa.
– Olimme aikanaan pilottiyksikkö siinä, että poliisiaseman tiloihin saatiin kunnasta oma lastensuojelun sosiaalityöntekijä, mikä oli erittäin toimiva ratkaisu mm. tiedonkulun suhteen.
Hannu Kangas on työssään pyrkinyt hyödyntämään mahdollisimman paljon sovittelua niin nuorten kuin muissakin jutuissa.
– Sovittelulla päästään usein parempaan ja pysyvämpään ratkaisuun kuin saman asian raskaalla ja kalliilla rikosprosessilla, hän sanoo.
Perustutkinta pakkotahtista ja ruuhkautunutta
Perustutkina on Kankaan mukaan varsinkin pääkaupunkiseudulla usein pakkotahtista ja ruuhkautunutta.
– Ilmoituksia tulee monelta taholta ja yhä enemmän netin kautta. Valitettavasti kaikille asioille ei kyetä tekemään kaikkea sitä, mikä olisi mahdollista tai tutkinnan aloitusajat viivästyvät, mikä puolestaan heikentää tulosta, Kangas sanoo.
Kankaan mukaan tutkijat kärsivätkin usein siitä, ettei asioita voi hoitaa rauhassa loppuun ja tutkinta saattaa pakon sanelemana jäädä hieman keskeneräiseksi esimerkiksi sarjarikoksissa.
Hänen mukaansa usein jää ehkä huomaamatta, miten suuria vaikutuksia sinänsä hyvillä lainsäädännön muutoksilla saattaa olla perustutkinnan työmääriin. Sama tilanne on, kun satsataan paljastavaan toimintaan esim. netissä tapahtuvan rikollisuuden hillitsemiseksi.
– Varsinainen ”lapiointi”, jos niin voi sanoa, jää useimmiten perustutkinnan vastuulle, Kangas sanoo.
Työssä jaksamiseen onkin hänen mielestään kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Nyt on jo nähtävissä, ettei perustutkintaan ole halukkuutta ja usein suhteellisen nopeasti ollaan jo hakeutumassa joko kentälle tai muihin tehtäviin.
Hannu Kangas aloitti poliisinuransa vuonna 1983 hälytyspartiossa silloisessa Espoon nimismiespiirissä. Kirkkonummen poliisiasemalle hän siirtyi vuonna 1988, ensin partiotehtäviin ja sitten tutkintaan vuonna 1990. Kangas on viihtynyt työssään hyvin.
– Poliisin työssä olen saanut nähdä elämän koko kirjon iloineen, suruineen, onnistumisineen ja pettymyksineen. Paljon näihin vuosiin mahtuu myös kahvihuoneen hersyvää huumoria ja naurua.
41. Vuoden Poliisi
Valinta Vuoden Poliisiksi yllätti Kankaan täysin. Hän korostaakin, että huomionosoitus kuuluukaikille niille poliisimiehille ja naisille, jotka tekevät perustutkintaa yhä kasvavien esitutkinnan vaatimusten ja työmäärien keskellä.
Vuoden Poliisi valittiin nyt 41. kerran. Valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus.
Kuvia Vuoden Poliisista Suomen Poliisijärjestöjen Liiton verkkosivulta osoitteesta http://www.spjl.fi/viestinta/mediapankki/kuvapankki
Lisätietoja:
rikosylikonstaapeli Hannu Kangas, p. 0295 438 061