Kaupunkien yhteinen turvallisuusohjelma valmistuu vuoden lopulla
Sisäasiainministeriön johdolla valmisteltu kaupunkien yhteinen turvallisuusohjelma valmistuu tämän vuoden lopulla. Ohjelmaan sisällytetään yhteiset tavoitteet väkivallan vähentämiseksi, lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseksi, rakennetun ympäristön turvallisuuden parantamiseksi ja asutuspolitiikaksi sekä yhteisten turvallisuutta edistävien toimintamallien kehittämiseksi.
- Ohjelmatyössä on mukana 16 suurinta kaupunkia, poliisi ja pelastustoimi sekä keskeiset ministeriöt. Ohjelman tuloksia tullaan seuraamaan julkaisemalla säännöllisin määräajoin raportit kaupunkien turvallisuustilanteesta. Jatkossa on yhä tärkeämpää antaa myös kaupunkilaisille mahdollisuus arvioida oman kaupunkinsa turvallisuutta ja mahdollisuuksien mukaan verrata sitä muihin kaupunkeihin, kertoi sisäasiainministeri Anne Holmlund avatessaantorstaina 21.10. kansainvälisen kaupunkiturvallisuusseminaarin Helsingissä.
Kaupunkien rikollisuuteen liittyy eräitä erityispiirteitä. Näitä ovat muun muassa ulkomailla syntyneiden rikoksentekijöiden suuri osuus ja rikoksen uusijoiden suuri määrä. Helsinki on matkailun ja liikkumisen kannalta keskeinen kaupunki, josta on nopeat ja hyvät yhteydet naapurimaihin ja myös kauemmas. Yhä useampi Helsingissä tehty rikos on ulkomaalaistaustaisen yksittäisen tekijän tai ryhmän tekemä.
- Viime vuosina ovat lisääntyneet ns. hit and run -rikokset, joissa rikospaikat tiedustellaan etukäteen, tämän jälkeen paikalle tulee porukka, joka tekee rikoksen ja poistuu sitten nopeasti paikalta. Rikoksella hankittu omaisuus välitetään ammattimaisesti eteenpäin. Nämä rikokset ovat uhka myös tavallisen kaupunkilaisen turvallisuudelle ja turvallisuuden tunteelle. Näitä rikoksia tapahtuu yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Holmlund kertoi.
Holmlundin mukaan kaupungit tekevät hyvää ja tuloksellista työtä kaupunkilaisten turvallisuuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Ne tarvitsevat kuitenkin rinnalleen ja kumppaneikseen myös muita toimijoita. Esimerkkeinä tärkeistä kumppaneista Holmlund mainitsi poliisin ja pelastustoimen.
- Yhteistyötä eri toimijoiden välillä tehdään jo nyt laajasti, mutta on tärkeää kehittää sitä edelleen. Yhteistyö on asia, joka ei tule koskaan valmiiksi ja jossa on aina parannettavaa, Holmlund sanoi.
Ministeri Holmlundin koko puhe löytyy osoitteesta www.intermin.fi/puheet
Lisätietoja: erityisavustaja Karoliina Vuopala, 071878 8206