Kriittisen infrastruktuuriin suojaamiseen liittyvässä kuulemistilaisuudessa keskusteltiin CER-lakihankkeen etenemisestä
Sidosryhmien ja yritysten edustajia kokoontui 12.12. keskustelemaan kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen liittyvän CER-lakihankkeen etenemisestä. Lakihankkeen avulla EU:n CER-direktiivi (Critical Entities Resilience) tuodaan kansalliseen lainsäädäntöön.
-Hanke on erityisen ajankohtainen juuri nyt. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja voimakkaasti muuttunut turvallisuusympäristö ovat lisänneet entisestään tarvetta suojata kriittistä infrastruktuuria ja kohottaa yleisesti kriisinkestävyyttä. Viimeisen vuoden aikana olemme nähneet myös Euroopassa kriittiseen infraan kohdistuvia häiriöitä, jotka eivät ole olleet luonnon aiheuttamia, sanoi lainsäädäntöhankkeen puheenjohtaja Eero Kytömaa sisäministeriöstä.
Kuulemistilaisuudessa kuultiin sisäministeriön, oikeusministeriön, Elinkeinoelämän keskusliiton sekä Huoltovarmuuskeskuksen alustukset ja sen jälkeen käytiin keskustelua.
Euroopan komission vuoden 2020 turvallisuusunionistrategiassa linjattiin, että kriittisten toimijoiden fyysistä ja digitaalista kriisinkestävyyttä on edistettävä kokonaisvaltaisesti. EU-maiden tulee yhdenmukaisin menettelyin määrittää ja tunnistaa yhteiskuntien toimintakyvyn kannalta kriittiset toimijat ja parantaa niiden kriisinsietokykyä. Näin parannetaan myös EU:n ja sen jäsenmaiden varautumista laaja-alaiseen vaikuttamiseen, kuten hybridiuhkiin.
Direktiivin soveltamisala koskee yhtätoista sektoria:
- liikenne
- energia
- pankit
- finanssimarkkinat
- terveys
- ruoka
- vesi- ja jätevesihuolto
- digitaalinen infrastruktuuri
- julkishallinto
- avaruus
Säädösvalmistelutyötä on tehty tiiviisti sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikössä tämän vuoden ajan. Sisäministeriö valmistelee CER-direktiiviin liittyvän yleislain, muut ministeriöt vastaavat omista sektorikohtaisista lainsäädännöistään. Yleislaki on lähdössä lausuntokierrokselle vuodenvaihteessa.