Maahanmuuttoministerityöryhmä sopi laittoman maassa oleskelun toimenpidesuunnitelmasta
Valtioneuvoston viestintäosaston tiedote
Maahanmuuton ministerityöryhmä käsitteli laittoman maassa oleskelun ehkäisemistä keskiviikkona 28. syyskuuta. Ministerit sopivat poikkihallinnollisen toimenpidesuunnitelman valmistelusta. Samalla ministerityöryhmä hyväksyi vastaanottokeskusten turvallisuusuhkiin vastaavan toimenpidesuunnitelman.
- On tärkeää, että viranomaiset ovat varautuneita laittoman maassaoleskelun mahdolliseen kasvuun maahamuuttoministerityöryhmän tekemien linjausten mukaisesti. Ministeriöiden yhteinen toimenpidesuunnitelma valmistuu marraskuussa. Toimenpiteiden tulee olla voimassa vuoden 2017 alusta lähtien, sanoo sisäministeri Paula Risikko.
Toimenpidesuunnitelmassa tullaan painottamaan toimenpiteitä, joilla varmistetaan vapaaehtoisen paluun toimivuus. Lisäksi varaudutaan mahdolliseen laittoman maassa oleskelun lisääntymiseen.
Toimenpidesuunnitelman valmistelussa Suomen tilannetta on peilattu myös Ruotsin vastaavaan tuoreeseen toimenpideohjelmaan. Suurin osa Ruotsin nyt esittämistä toimenpiteistä on jo Suomessa käytössä. Suomessa poliisilla ja Rajavartiolaitoksella on esimerkiksi lain mukaan oikeus tehdä tarkastuksia työpaikoille ja varmistaa työntekijöiden työ- ja oleskeluluvat.
Turvapaikkaprosessin tehostamiseen panostettu
Toinen keino laittoman maassa oleskelun estämiseen on tehokas turvapaikkaprosessi. Poikkihallinnollinen asiantuntijaryhmä on selvittänyt turvapaikkaprosessin tehostamista keväästä lähtien. Ministerit käsittelivät kokouksessa työryhmän loppuraporttia, jossa on tarkasteltu turvapaikkaprosessia kokonaisuudessaan turvapaikkahakemusten jättämisestä maasta poistumiseen tai kuntaan sijoittumiseen asti.
Turvapaikkaprosessin suurimpana haasteena on huomattavan suuri asiakasmäärä. Turvapaikkaprosessin tehostamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi on jo tehty lukuisia toimenpiteitä, resursointeja ja lainsäädäntömuutoksia.
Sujuvalla maasta poistamisella on suuri merkitys laittoman maassa oleskelun estämisessä. Suomessa poliisi hoitaa kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden palautukset eurooppalaisittain vertailtuna hyvin tehokkaasti. Palautuksiin ja erityisesti vapaaehtoisen paluun tukemiseen panostetaan myös jatkossa.
Toimenpidesuunnitelma vastaanottokeskusten turvallisuusuhkiin
Ministerityöryhmä käsitteli myös ajankohtaisia vastaanottokeskusten turvallisuutteen liittyviä asioita ja hyväksyi vastaanottokeskusten turvallisuusuhkiin vastaavan toimenpidesuunnitelman.
Toimenpidesuunnitelman keskeisiä suosituksia ovat tilanneseurannan ja tiedonkulun tehostaminen, riskianalyysin ja -profiloinnin edistäminen ja niiden edellyttämiin toimiin tarttuminen, varautuminen vakaviin poikkeamatilanteisiin sekä työ- ja opintotoiminnan kehittäminen.
Toimenpidesuunnitelmassa tarkennetaan sitä, että vastaanottokeskuksissa on huomioitu toiminnallisuuden, taloudellisuuden ja turvallisuuden vaatimuksia. Turvallisuuden vaatimuksiin vastataan suunnitelman mukaisesti ennakoiden, vakavat välikohtaukset ehkäistään ennakolta tai niihin voidaan puuttua nopeasti ja tehokkaasti.
Yleisen turvallisuuden ja järjestyksen kannalta mahdollisesti häiriötä aiheuttavat henkilöt sijoitetaan jatkossa muutamaan määrättyyn vastaanottokeskukseen, ja näihin asetetaan riittävä määrä järjestyksenvalvojia sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia tukemaan poliisin ja vastaanottokeskusten henkilökunnan toimintaa. Tarvittava järjestyksenvalvojia koskeva lakimuutos on tulossa voimaan vuoden 2017 alussa. Näihin vastaanottokeskuksiin voidaan ensi vuonna asettaa myös asumis- ja siihen liittyvä ilmoittautumisvelvollisuus. Häiriötä aiheuttavia henkilöitä on vain pieni määrä, mutta turvallisuuden varmistamiseksi tähän ryhmään kiinnitetään erityistä huomiota.
Mielenterveyspalveluista huolehditaan
Lisäksi huolehditaan siitä, että vastaanottokeskuksissa on riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja mielenterveystyön osaamista.
Maahanmuuttovirasto on alkukeväästä perustanut asiantuntijaryhmän kehittämään vastaanottokeskusten mielenterveystyötä. Vastaanottokeskusten mielenterveystyöhön on annettu ohjeistusta ja henkilökuntaa on koulutettu.
Loppuraportti ja lisätietoa turvapaikkaprosessin tehostamisesta: www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/turvapaikkaprosessin_tehostaminen
Lisätietoja:
sisäministerin erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504 ja maahanmuuttoministeriryhmän pääsihteeri Erkki Matilainen, p. 050 456 1805