Ministeri Räsänen: Turvallisuuden parantamiseksi tarvitaan täsmätoimenpiteitä
Hallitusohjelman tavoite on, että Suomi on Euroopan turvallisin maa. Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan tähän päästään täsmätoimenpiteillä. – Väkivalta, rikollisuus, häiriökäyttäytyminen ja muut turvallisuuteen liittyvät ongelmat kasaantuvat yhä selkeämmin pienelle joukolle ihmisiä. Turvallisuutta parantavat toimenpiteet pitää pystyä kohdentamaan entistä paremmin sinne, missä ongelmat lisääntyvät ja kasaantuvat, ministeri Räsänen totesi tänään puheessaan Turvallisuusalan neuvottelupäivillä.
Kolmannen sisäisen turvallisuuden ohjelman valmistelu on loppusuoralla. – Ohjelman tavoitteena on toteuttaa täsmätoimenpiteitä, joilla yksikön ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kielteiseen kehitykseen voidaan puuttua ja näin katkaista ongelmien kasaantumisen kierre, ministeri sanoi.
Ministeri Räsänen nosti esille toimenpiteitä, joilla ongelmien kasaantumisen kierrettä voitaisiin ehkäistä.
– Koko maassa otettaisiin käyttöön moniviranomaisyhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla puututaan alle 18-vuotiaiden tekemiin rikoksiin heti ensimmäisen teon jälkeen ja näin ehkäistään nuoren joutuminen rikoskierteeseen. Ensimmäistä tekoa siis pidetään ensimmäisenä merkkinä, joka johtaa heti toimenpiteisiin. Tässä toimintamallissa poliisi, sosiaalitoimi ja terveystoimi toimivat yhdessä. Mallina on useissa kunnissa käytössä oleva Ankkurimalli, ministeri esitti.
Tutkimuksissa on todettu, että alle 25-vuotiailla rattijuopumuksesta kiinnijäävillä on usein muitakin ongelmia. Ministeri Räsänen esitti, että heille tarjottaisiin mahdollisuus osallistua päihdetilannetta koskevaan kartoitukseen sosiaaliviranomaisen kanssa. – Ajatuksena on, että ongelmista päästäisiin irti, jos nuoren tilannetta katsottaisiin laajemmin. Rattijuopumus on usein vain yksi ongelma, ministeri totesi.
Ministeri Räsänen on myös huolissaan nuorten turvallisuudesta. – Nuorten turvallisuuteen vaikuttavat merkittävästi koulupäivän tapahtumat. Tarvitsemme kattavaa tietoa siitä, mitä päivän aikana kouluissa tapahtuu. Ohjelmassa tullaankin ehdottamaan, että oppilaitokset ryhtyvät seuraamaan järjestelmällisesti oppilaitoksissa tapahtuvia väkivaltatilanteita ja läheltä piti -tilanteita. Tavoitteena on koota tietoa, jotta väkivaltaa voidaan tehokkaammin ennalta ehkäistä, ministeri totesi.
Ohjelmaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä. – Laaja valmistelu on arvokasta ohjelman sisällön monipuolisuuden kannalta ja se luo hyvä perustan onnistuneelle toimenpanolle, ministeri korosti.
Ministerin koko puhe on saatavilla verkkosivulta: www.intermin.fi/puheet
Lisätietoja: erityisavustaja Niklas Andersson, 071 878 8213