Ministeri Räsänen: Merellisen tiedonvaihdon lisääminen erittäin tervetullutta
- Suuri osa Suomen ulkomaan kaupasta, niin tuonnista kuin viennistä, ylittää meren. Johtuen tästä riippuvuudesta mereen, me suomalaiset kiinnitämme runsaasti huomiota merelliseen asioihin. Olen erittäin iloinen, että tämä projekti kiinnostaa niin laajaa eurooppalaista yleisöä, sanoi sisäministeri Päivi Räsänen puhuessaan Cooperation-hankkeen päätöstilaisuudessa Helsingissä 11.12.
Kansainvälisessä Cooperation-hankkeessa on määritelty eurooppalaisen merellisen tiedonvaihdon sisältöä, kustannuksia ja hyötynäkökulmia. Tavoitteena on lisätä Euroopan maiden ja eri alojen rajojen ylittävää viranomaisten yhteistyötä, joka tukee yhteisen eurooppalaisen CISE-tietojenvaihtoympäristön (Common Information Sharing Environment) kehittämistä.
Merialueet monella tapaa arvokkaita
- Kansainvälisessä vertailussa vakavien merellisten onnettomuuksien määrä on ollut alhainen Itämerellä viimeisten vuosien aikana. Tämä johtuu hyvin organisoidusta merellisestä valvontajärjestelmästä, toimivasta kansallisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä sekä alusten miehistöjen ammattitaidosta. Meillä on myös ollut hieman hyvää tuuria, sanoo Räsänen.
Lisääntuneet öljy- ja kemikaalikuljetukset, yhdistettynä isompiin aluksiin ja lisääntyneeseen liikennemäärään, muodostavat kuitenkin kasvavan haasteen viranomaisille Itämeren alueella.
- Tällä Itämeren esimerkillä haluan kiinnittää huomion ydinviestiimme tänään: merialueemme ovat arvokkaita niin taloudellisessa, ekologisessa kuin virkistysmielessä. Näin ollen jokainen parannusaskel yhteistyön lisäämisessä eurooppalaisen merellisen valvonnan saralla on todella tervetullut.
Olemassa olevia resursseja hyödynnettävä
Räsänen toi puheessaan esille sen, että tärkein tapa lisätä turvallisuutta merellä kustannustehokkaasti on kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö. Koska lisärahoituksen saaminen merelliseen valvontaan on haasteellista taloudellisesti haastavina aikoina, olemassa olevia resursseja tulisi hyödyntää tehokkaammin.
- Siihen päästäksemme meidän pitää syventää maiden välistä yhteistyötä. Erityisesti mitä tulee tärkeän tiedon jakamiseen merellisen valvonnan osalta, meillä on vielä paljon parannettavaa.
Räsänen totesi myös, että tulevat kehityssuunnat integroidun merellisen valvonnan osalta ja CISE:n kehittäminen tulee vaikuttamaan paljon myös rajavalvontaan.
- Olen vakuuttunut siitä, että kun rajavalvonnan tietoa jaetaan sidosryhmien kanssa, se tulee helpottamaan muiden valvontaviranomaisten tehtäviä myös.
Ministeri Räsäsen puhe (englanniksi) kokonaisuudessaan:
http://www.intermin.fi/fi/ajankohtaista/puheet
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Niklas Andersson / 071 878 82 13