Palosuojelurahaston pääpalkinto Pisla Paloturvalle
Palosuojelurahaston vuoden 2023 Innovaatiopalkinnon ja 25 000 euron palkintoraha myönnettiin innovaatiolle, mikä auttaa ihmisiä pelastautumaan ulos asunnoista turvaan tulipalon sattuessa.
Pisla Paloturva auttaa ihmisiä pelastautumaan ulos asunnoista tulipalon sattuessa
Tulipalo saattaa synnyttää huoneistoon ylipaineen, joka tekee asuntoon sisäänpäin avautuvan välioven avaamisen mahdottomaksi. Tämä ylipaine voi pysyä korkeana jopa useiden minuuttien ajan ja estää asukkaan ulospääsyn asunnosta. Innovaation lähtökohtana oli palomiesten kokemus asuinhuoneistopaloissa, että mennessä sammuttamaan paloa ja avattuaan välioven, kohtaavat he usein eteisestä maahan tuupertuneen ihmisen lähellä ovea.
- Saimme myös tutkimustietoa, että todennäköinen syy ihmisten tuupertumiseen välioven läheisyyteen asuntopaloissa on se, ettei väliovea ole saatu auki asunnossa vallinneen ylipaineen vuoksi, kertovat innovaatiopalkinnon kehittäjät vanhempi konstaapeli Anssi Kinnunen ja vanhempi rikoskonstaapeli Sami Kaskismaa poliisista sekä tuotannon työnjohtaja Henri Rahm Valtra Oy:stä.
Tuote on suunniteltu asennettavaksi kaksilehtisen (väliovellisen) ovirakenteen sisemmän välioven alkuperäisen lukkorakenteen tilalle. Menetelmälle on myönnetty 31.12.2019 patentti Suomessa sekä tuotteelle hyödyllisyysmallisuoja 7.2.2020.
Toinen sija savutiimille
Innovaatiopalkinnon toinen sija sekä 15 000 euron palkintoraha jaettiin Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen pelastuslaitoksen seitsenhenkisen ”savutiimin” kehittämälle Innovaatiolle. TS-kontti parantaa pelastushenkilöstön osaamista rakennuspalon ulkopuolisessa sammuttamisessa, eli kyse on täydentävien sammutusmenetelmien kontista. Savutiimiin kuuluvat pelastusryhmänjohtaja Mikko Mäkinen, palomestari Jukka Saarelainen, pelastusryhmänjohtajat Tuomas Kinnunen ja Erno Välijoki, pelastaja-ensihoitajat Iiro Määttä, Joonas Karvinen sekä Mikko Korpelainen.
Innovaation ansiosta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen pelastuslaitokselle on syntynyt uusi toimintamalli rakennuspalon sammuttamiseen. Koulutuspakettiin kuuluu teoriaosuus ja käytännön harjoitus, joka suoritetaan TS-konttia käyttäen.
- Syy innovaation kehittämiseen oli saada valmiuksia maakuntiemme palokuntien sammutuskykyyn rakennuspaloissa sekä ratkaisumalleja ulkoa sammuttamiseen pienellä vahvuudella. Toiminnalla rajatun tilan palo tukahtuu tai jopa sammuu, jolloin savusukeltajien tulo paikalle pitkältäkin matkalta on vielä hyödyllistä, kertovat innovaation kehittäjät.
Sadetin sai pronssia
Innovaatiopalkinnon kolmas sija sekä 7 000 euron palkintoraha myönnettiin toimitusjohtaja Markku Järvisen kehittämälle innovaatiolle Sadetin. Sadettimen avulla tehty vesiseinä kuluttaa vähän vettä ja rajoittaa maastopaloja jopa yhden pelastajan työvoimalla. Sillä voidaan myös rajata paloaluetta maastopaloissa sekä lisätä palomiesten työturvallisuutta. Sadettimelle on myönnetty kotimaan patentti ja tuotteelle on saatu myös hyödyllisyysmalli.
Innovaatiossa on kyse paloletkujen väliin sormiliittimin asetettavista sadettimista, joilla saadaan nopeasti kasteltua sammutusletkuketjun ympäristö noin 20 metrin leveydeltä. Sadettimilla ja letkuilla sekä sammutusauton pumppausteholla voidaan rakentaa jopa 200 metrin yhtenäinen kastelulinja, mikä estää palon leviämisen märkäkentän yli.
- Innovaation lähtökohtana oli Euroopassa sekä Yhdysvalloissa vuosittain riehuvat laajat metsäpalot. Kalajoen suuri palo antoi lopullisen sysäyksen sadettimen kehittämiselle. Innovaatiossa parasta on kustannustehokkuus, helppokäyttöisyys sekä se, että sitä voidaan valmistaa edullisesti 3D-tulostimilla. Innovaatio parantaa paloturvallisuutta, sillä sen avulla voidaan suojata pelastajien toimintaa ja pienentää palovahinkojen määrää, kertoo innovaation kehittäjä.
Pelastaja-akatemialla helpotusta pelastusalan työvoimapulaan
Palosuojelurahaston kunniamaininta sekä 3 000 euron palkintoraha myönnettiin Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen pelastuslaitoksella kehitetylle innovaatioehdotukselle Pelastaja-akatemia. Pelastaja-akatemian kehittämisestä ovat vastanneet palopäällikkö Lari Parkkinen, palomestari Lauri Hirvonen, valmius- ja turvallisuuspäällikkö Ville Leinonen, pelastaja-ensihoitaja Antti Saastamoinen sekä pelastusryhmän johtaja Kai Halttunen.
Pelastaja-akatemian tavoite on helpottaa työvoimapulaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen pelastuslaitoksella. Toimintamallin ideana on etsiä potentiaalisia henkilöitä ja valmentaa heistä tulevaisuuden työntekijöitä pelastusalalle. Valmennuksen aikana akatemialaiset pääsevät tutustumaan pelastuslaitoksen toimintakulttuuriin ja työtapoihin.
- Parasta Innovaatiossa on uusi ajattelutapa, henkilökunnan ideointi sekä sitoutuminen koulutuksen järjestämiseen, kertovat toimintamallin kehittäjät.
Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinto jaetaan vuosittain
Palosuojelurahaston Innovaatiopalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena pelastustoimeen kohdistuneesta ansiokkaasta innovaatiosta. Innovaatiopalkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksiä, yhteisöjä, pelastusalan henkilöstöä ja yksityisiä henkilöitä kehittämään uusia tehokkaampia ja turvallisempia laitteita, toimintatapoja ja työmenetelmiä sekä parantamaan pelastusalan näkyvyyttä ja arvostusta yhteiskunnassa.
Palkinto voidaan myöntää yrityksen, yhteisön tai yksityisen henkilön kehittämälle innovaatiolle, joka on huomattavasti edistänyt mainittuja tavoitteita. Palkinto voi olla laite, väline tai kone, työmenetelmä, toimintatapa tai vastaava muu uusi keksintö.
Palkinnon saajat julkistettiin 7.11.2023 pelastustoimen ajankohtaispäivillä Seinäjoella ja palkinnon jakoivat innovaatiopalkintoraadin puheenjohtaja Petteri Jokelainen sekä Palosuojelurahaston pääsihteeri Johanna Herrala.
Lue Innovaatiopalkinnosta | Palosuojelurahasto
Katso video Innovaatiopalkinnosta | YouTube
Lisätietoja:
Pääpalkinto: Sami Kaskismaa, [email protected], 044 244 9179
Toinen sija: Mikko Mäkinen, [email protected], 045 111 4041
Kolmas sija: Markku Järvinen, [email protected], 040 831 3613
Kunniamaininta: Lauri Hirvonen, [email protected], 050 406 3877
Palosuojelurahasto: Pääsihteeri Johanna Herrala, [email protected], 0295 488 460