Poliisi on tyytyväinen huumetestereihin
Poliisi on tyytyväinen liikennevalvonnan yhteydessä käytettyihin Drugwipe-huumetestilaitteisiin. Testausmenetelmä toimii hyvin etenkin Suomessa eniten väärinkäytetyillä yhdisteillä, eli amfetamiinilla, kannabiksella, opiaateilla ja bentsodiatsepiinilla. Poliisin kannalta testilaitteen hyviä puolia ovat myös sen käyttämisen yksinkertaisuus, pieni koko ja se, että testaus voidaan suorittaa tien päällä.
Alkoholin jälkeen liikenteessä eniten aiheuttavat haittaa väärin käytetyt rauhoittaviin lääkkeisiin ja unilääkkeisiin kuuluvat bentsodiatsepiinit. Lisäksi alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö on yleistynyt. Huumeiden vaikutuksen alaisten kuljettajien osuus liikenteessä on pitkällä aikavälillä lisääntynyt. Huumausaineiden vaikutuksen alaisia kuskeja on koko maassa keskimäärin 10% kiinnijääneistä rattijuopoista. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on yli 20%.
Tämän hetkisten tutkimustietojen perusteella ei ole mahdollista asettaa eri huumausaineille alkoholin promillerajojen tapaisia rajoja. Tämän vuoksi lakiin kirjattiin vuonna 2003 huumeiden osalta ehdoton nollaraja veressä. Huumausainepitoisuus määritetään aina verinäytteestä laboratoriotutkimuksessa.
Pikatestilaitteita kehitetään
Poliisi osallistuu kansainväliseen Rosita 2. (Roadside testing assesment 2) hankkeeseen, jossa ovat mukana myös Norja, Belgia, Saksa, Espanja ja viisi Pohjois-Amerikan osavaltiota. Drugwipe-testausmenetelmä soveltuu Suomessa tyypillisesti käytettyjen huumausaineiden tunnistamiseen. Laitteella pystytään määrittämään samanaikaisesti viisi huumeaineryhmää eli kannabis, amfetamiini, metamfetamiini ja amfetamiinin sukulaishuumeet kuten kokaiini, opiaatit eli heroiini ja morfiini sekä bentsodiatsepiinit.
Laite on tyypillinen seulontalaite ja se on alkometrin tapaan tarkoitettu rattijuopumusvalvontaan. Laitteella ei pyritä mittaamaan erityisen alhaisia ainepitoisuuksia, mutta sen antaman tuloksen perusteella poliisi päättää kuljettajaan kohdistettavista mahdollisista jatkotoimenpiteistä.
Drugwipe-testauslaitteet hyväksyttiin poliisin valvontavälineeksi toukokuussa 2005 Kansanterveyslaitoksen huumelaboratorion asiantuntijalausunnon perusteella. Tämä lausunto edustaa tämän alan kansainvälistä huippuosaamista.
Poliisin ylijohdon käsityksen mukaan dosentti Timo Seppälällä ei ole pätevyyttä arvioida poliisin liikennevalvontavälineiltä vaadittavia ominaisuuksia. Dosentti Seppälä on esittänyt tiedotusvälineissä epäilynsä poliisin testauslaitteiden toimivuudesta.
Drugwipe-projekti jatkuu ja sen tuloksia esitellään seuraavan kerran tämän vuoden joulukuussa.
Lisätietoja: Ylikomisario Heikki Seppä, sisäasiainministeriön poliisiosasto, (09) 1604 2302 ja laboratorion johtaja Pirjo Lillsunde, Kansanterveyslaitos, (09) 4744 8342.