Poliisille voi tehdä sähköisen rikosilmoituksen
Omaisuus- ja vahingontekorikoksia koskevien sähköisen rikosilmoitusten tekeminen Internetissä on tullut mahdolliseksi 28.2.2003 alkaen. Rikosilmoituslomakkeet anastetusta omaisuudesta (yleislomake), anastetusta tai kadonneesta ampuma-aseesta, anastetusta tai kadonneesta poliisiviranomaisen myöntämästä asiakirjasta, anastetusta matkapuhelimesta ja anastetusta polkupyörästä sekä vahingonteosta löytyvät poliisin www-sivuilta osoitteesta www.poliisi.fi/rikosilmoitus. Lomakkeet ovat suomeksi ja ruotsiksi.
Rikosilmoitus ohjautuu automaattisesti ilmoitetun tapahtumapaikan perusteella oikealle poliisilaitokselle. Tapahtumapaikkakunta valitaan lomakkeella olevalta listalta. Mikäli rikosilmoituksen tekijä ei tiedä tapahtumapaikkakuntaa tai rikos on tapahtunut ulkomailla, rikosilmoituksen tekeminen Internetissä ei ole mahdollista.
Asiakas saa lähettämänsä rikosilmoituksen vastaanottamisesta automaattisesti kuittauksen, jossa on viitenumero ja jäljennös vastaanotetusta rikosilmoituksesta. Viitenumero on lomakkeen yksilöivä tieto, jonka avulla voidaan esimerkiksi ongelmatilanteissa kohdistaa selvitystyö kyseiseen lähetykseen. Viitenumeroa ei tallenneta rikosilmoituksen yhteyteen eikä sitä muutoinkaan käytetä viranomaistoiminnassa.
Poliisille tehtiin vuonna 2002 noin 737 000 rikosilmoitusta. Näistä lähes 156 000 oli sellaisia omaisuusrikoksia tai vahingontekoja, joista poliisille voi nyt tehdä rikosilmoituksen sähköisesti.
Asiakas voi tehdä rikosilmoituksen minä vuorokauden aikana tahansa, mutta rikosilmoitustietoja käsitellään poliisiasemalla pääasiassa virka-aikana. Varsinainen rikostutkinta käynnistetään useimmiten kuulustelemalla ilmoittaja ja/tai asianomistaja. Sähköinen rikosilmoitus ei sovellu kiireellisiä toimenpiteitä vaativiin tapauksiin, vaan näissä tapauksissa tulee soittaa poliisin hälytysnumeroon 10022.
Uuden järjestelmän toivotaan helpottavan asiakkaiden asiointia poliisin kanssa sekä tasaavan ruuhkahuippuja poliisiasemilla. Asiakas voi tehdä rikosilmoituksen itselleen sopivimpana aikana ja välttyä jonottamasta poliisilaitoksella. Lisäksi asiakas voi rauhassa miettiä tapahtumien kulun ja selvittää anastettua omaisuutta koskevat yksilöintitiedot ja tunnisteet. Tämä parantaa rikosilmoitusten laatua ja mahdollistaa anastetun omaisuuden etsintäkuuluttamisen. Asiakas voi halutessaan aina asioida poliisiasemalla henkilökohtaisesti.
Rikosilmoituksen tekijän on syytä muistaa, että väärän ilmoituksen tekeminen poliisille on rikos, josta on säädetty rikoslaissa rangaistus.
Lisätietoja: poliisitarkastaja Seppo Aunola, p. (09) 1604 4684