Rajamäki: Rajavartiolaitoksella ajanmukainen kalusto öljy- ja kemikaalialusonnettomuuksien torjuntaan
- Venäjän voimakkaasti lisääntynyt alusliikenne on kasvattanut ja kasvattaa öljy- ja kaasualusonnettomuusriskiä huomattavasti Itämerellä. Sisäasiainministeriön esityksestä tämä hallitus vastasi kasvavaan onnettomuusriskiin heti syksyllä 2003 aikaistamalla rajavartiolaitoksen kahden Tursas luokan aluksen peruskorjaukset. Peruskorjaus toteutettiin sisäasiainministeriön ja ympäristöministeriön yhteishankkeena. Vartiolaiva Tursas otettiin vastaan peruskorjattuna vuonna 2005 ja vartiolaiva Uisko syksyllä 2006, kertoi sisäasiainministeri Kari Rajamäki perjantaina 27.10. öljyntorjuntakaluston esittelytilaisuudessa.
Alusliikenneturvallisuuteen on myös suurelta osalta vaikuttanut Suomenlahdella 1.7.2004 käyttöönotettu Suomen, Venäjän ja Viron yhteinen ja merenkulkulaitoksen ylläpitämä alusliikenteen ohjausjärjestelmä GOFREP (Golf of Finland Reporting System) sekä tehdyt kansainväliset päätökset alusliikenteen reittijakojärjestelmästä Suomenlahden merialueella.
Rajavartiolaitoksen kahden Tursas luokan aluksen peruskorjauksessa aluksiin tehtiin huomattavia parannuksia öljy- ja kaasuonnettomuuksien torjuntaan liittyen. Aluksia pidennettiin noin 12 metriä ja uusi peräosa valmistettiin teräksestä. Uudistettuun peräosaan sijoitettiin koneisto-, sähkö-, hydrauliikka- ja propulsiolaitteiden lisäksi öljynkeräyslaitteet sekä kaksi tilavuudeltaan yhteensä 100 kuutiometrin höyrylämmitteistä tankkia kerätyn öljyn talteen ottamiseksi. Alusten toimintakykyä kaasuonnettomuuksissa parannettiin mahdollistamalla alusten sisätilojen ylipaineistaminen.
Avoimen ja laajennetun peräkannen ansiosta voidaan peräkannelle sijoittaa kaksi 20 jalan konttia tai viisi erityisesti öljyntorjuntapuomia varten tehtyä meripuomikonttia. Alusten uusittujen navigointi- ja ohjausjärjestelmien avulla aluksen paikallaan pito ja hidasajo-ominaisuudet paranivat huomattavasti. Tämä on tarpeen erityisesti öljyntorjunnassa, aluskemikaali- ja muissa onnettomuustapauksissa.
- Tursas luokan alusten peruskorjauksen jälkeen rajavartiolaitoksella on ajanmukainen kalusto öljy- ja kemikaalialusonnettomuuksien torjuntaan. Rajavartiolaitoksella on nyt kolme suurta ja kolme pienempää öljyntorjuntaan soveltuvaa alusta. Niiden sijoittelulla Helsinkiin, Turkuun ja Vaasaan kyetään merellisessä öljy- ja suuronnettomuustapauksessa joustavasti ja nopeasti kohdentamaan tarvittava määrä aluskalustoa onnettomuuspaikalle pelastus- ja torjuntatehtäviin minne tahansa Suomen merialueella, Rajamäki painotti.
Rajavartiolaitos havainnut 34 öljypäästöä 1.4. jälkeen
Merkittävänä uudistuksena voidaan pitää 1.4.2006 voimaan tullutta hallinnollista öljypäästömaksua koskevaa uudistusta. Uudistuksen mukaisesti rajavartiolaitos määrää aluksen omistajalle tai laivaisännälle maksun öljypitoisen seoksen päästämisestä mereen. Hallinnollisen öljypäästömaksun voimaan saattamisen jälkeen on aluspäästöjä havaittu 34, joista yksi Viron ja yksi Ruotsin puolella. Viidessä tapauksessa on määrätty hallinnollinen öljypäästömaksu, jonka suuruus on vaihdellut 4000 ja 13 000 euron välillä.
- Viidessä päästöhavainnossa tutkinta öljypäästömaksun määräämiseksi on kesken. Tämä toiminta ei olisi mahdollista ilman merivalvontaa suorittavien työtä. Rajavartiolaitoksen Dornier- valvontakoneet kartoittavat kaikilla valvontalennoilla myös mahdollisia meriympäristövahinkoja ja miehistö raportoi havaituista päästöistä välittömästi,Rajamäki kertoi.
Lain uudistuksen yhteydessä poliisin, syyttäjälaitoksen ja rajavartiolaitoksen tekemät päätökset toimintojen keskittämisestä Turkuun hallinnolliseen öljypäästömaksun määräämiseen, poliisin suorittamaan rikostutkintaan ja syyttämispäätöksiin liittyen ovat Rajamäen mukaan osoittaneet toimivuutensa. Hallinnollisessa öljypäästömaksututkinnassa ja poliisin rikostutkinnassa yhteistyö Turun poliisilaitoksen ja Länsi-Suomen merivartioston sekä syyttäjälaitoksen välillä on ollut erittäin tiivistä ja toimivaa.
Rajavartiolaitos lopettaa harmaavesien tyhjentämisen mereen
Viranomaisten toimilla on merkitys meriemme suojelussa. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan alusten harmaavedet voidaan laskea mereen separointikäsittelyn jälkeen. Rajavartiolaitoksen päällikkö vara-amiraali Jaakko Smolander on tehnyt päätöksen, että rajavartiolaitoksen alusten harmaavesijärjestelmät muutetaan vuoden 2007 aikana sellaisiksi, ettei aluksilta tyhjennetä mereen mitään, vaan noudatetaan nollatoleranssia. Rajavartiolaitoksen alusten tuottamat harmaavedet tyhjennetään jatkossa satamissa ja jatko käsitellään jätteenkäsittelylaitoksissa.
Ministeri Rajamäen koko puhe osoitteessa www.intermin.fi/puheetLinkki toiselle sivustolle
Lisätietoja: erityisavustaja Pertti Knuuttila, (09)160 44633