Räsänen: Työperäisen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmää kehitettävä
Ihmiskaupan uhrien määrä on lisääntynyt Suomessa vuosittain. Valtaosalla auttamisjärjestelmän piirissä olevista henkilöistä on taustallaan työperäinen hyväksikäyttöepäily. Sisäministeri Päivi Räsäsen totesi Joutsenon vastaanottokeskuksen avajaisissa pitämässään puheessa, että työperäisen ihmiskaupan uhrien palvelutarpeisiin ja niiden suunnitteluun on löydettävä uusia ratkaisuja.
- On huomioitava erityisesti se, että monet työperäisistä uhreista ovat miehiä tai perheitä, eikä heille välttämättä löydy räätälöityjä palveluita samaan tapaan kuin naisuhreille tai seksuaalisen hyväksikäytön seurauksena uhriutuneille, Räsänen sanoi puheessaan.
Kevään lopulla uusissa tiloissa toimintansa käynnistänyt Joutsenon vastaanottokeskus vastaa turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan lisäksi ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoimisesta ja kehittämisestä.
Ihmiskauppaepäiltyjen määrä Suomessa on lisääntynyt tasaisesti sitä mukaa, kun viranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten tietoisuus ilmiöstä on kasvanut. Vuonna 2011 ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän piiriin hyväksyttiin 52 henkilöä. Määrä on lähes kymmenkertainen verrattuna vuoteen 2006, jolloin järjestelmä perustettiin ja sen palveluja tarjottiin kuudelle henkilölle.
Ministeri Räsänen totesi puheessaan, että vaikka Suomi on saanut tunnustusta ihmiskaupan vastaisesta työstä, auttamisjärjestelmässä on tunnistettu edelleen selkeitä kehittämistarpeita.
-Joutsenon vastaanottokeskuksen ja Maahanmuuttoviraston käynnistämällä valmiushankkeella on tärkeä merkitys uhrien tehokkaamman tukemisen kannalta. Tarkoituksena on selvittää, voidaanko auttamisjärjestelmän tueksi muodostaa valtakunnallinen tukiverkosto. Verkoston tehtävänä olisi hoitaa 24 tunnin sisällä ihmiskaupan uhrien majoittaminen ja mahdolliset muut ensitarpeet.
Sisäasiainministeriössä valmistellaan parhaillaan ehdotusta erityisen ihmiskauppalain säätämiseksi. Tarkoituksena on laatia ehdotukset ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tarkemmaksi säätelyksi. Lisäksi selvitetään tarve nimetä ihmiskaupan vastaisen työn kansallinen koordinaattori ja tämän tarvitsemat resurssit.
Lisätietoja: erityisavustaja Marjo Loponen, 071 878 8212