Sisäministeri Paula Risikko: Luottoni Migrin työhön on vahva
Sisäministeri Paula Risikko kävi tutustumassa Maahanmuuttoviraston (Migri) työhön ja asiantuntijoihin torstaiaamuna. Vierailullaan hän halusi osoittaa täyden tukensa kriittisen julkisen keskustelun kohteeksi joutuneelle virastolle.
– Luottoni Migrin työhön on vahva. Annan virastolle täyden tukeni. Migrin työntekijät ovat tällä hetkellä yksi tärkeimmistä Suomen viranomaisista, Risikko painotti.
Risikko kehotti viraston johtoa suhtautumaan vakavasti henkilöstöstä tulevaan signaaliin siitä, ettei työtä ehdittäisi tehdä tarpeeksi laadukkaasti tai että kiire uuvuttaa.
– Vierailuni aikana minulle syntyi kuva avoimesta, inhimillisestä ja keskustelevasta organisaatiosta, jossa tehdään työtä tiiminä ja johtajat kantavat vastuunsa. Signaali siitä, etteivät kaikki koe työtään näin, on nähtävä mahdollisuutena: ihan ensiksi varmistetaan, että kaikilla on työssään tuki, vähintään yksi henkilö, jolle puhua. Ihmisten kohtaaminen ja heidän koko elämäänsä vaikuttavien päätösten tekeminen on raskasta, vastuullista työtä, jossa esimiesten ja työyhteisön tuella on suuri merkitys.
Laatukylki edellä
Sisäministeriön Migrin turvapaikkapäätöksenteolle asettamat määrälliset tulostavoitteet ovat tiukat. Niistä huolimatta päätökset on jatkossakin tehtävä yksilöllisen harkinnan perusteella, laadusta tinkimättä.
– Ensisijainen viestini Migrille on: laatukylki edellä. Määrälliset tavoitteet pitää olla, mutta siihen ei saa pyrkiä laadun kustannuksella, Risikko korosti.
Migrin turvapaikkapäätösten laatu on jo valmiiksi korkealla tasolla, sillä hallinto-oikeuksissa vain alle kaksi prosenttia kumoutuu sen takia, että lakia olisi tulkittu väärin. Päätösten laillisuuden korkea laatu on aina ollut virastolle kunnia-asia, josta pidetään jatkossakin kiinni.
Turvapaikkapäätöksentekijöiden koulutus harkintaan
Migri-vierailulla ministerille selvisi myös, kuinka suuren koulutushaasteen edessä virasto on ollut samalla, kun päätöstahtia on kiristetty. Turvapaikkapäätöksentekijöiden määrä lähes seitsenkertaistui reilussa puolessa vuodessa, mikä tarkoitti, että lähes koko vanha henkilöstö oli mukana perehdyttämässä.
– Tätä työtä ei voi oppia muualla kuin Migrissä. Pitäisikö jossakin oppilaitoksessa olla tarjolla syventäviä opintoja ulkomaalaishallintoon, erityisesti turvapaikkapäätöksentekoon? Haasteena toki on hakijamäärien ja siten myös henkilöstön määrän vaihtelu: vuodenvaihteessa joudumme taas luopumaan isosta osaajien joukosta. Miten saisimme rakennettua reservin, josta tarpeen vaatiessa saisimme nopeasti koulutettuja päätöksentekijöitä? kysyi Migrin turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.
Ministeri Risikko lupasi ottaa asian saman tien pohdittavakseen.
– Kyllä tämä on huomioitava koulutusjärjestelmässä.
Lisätietoja:
erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504, [email protected]