Suomi lähetti kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntija-apua Kuubaan
Suomi lähetti kaksi kansainvälisen pelastustoiminnan asiantuntijaa Kuuban Havannaan tukemaan paikallisen rauniopelastushenkilöstön kouluttamista. Paikallisilla viranomaisilla ei ole riittävästi tarvittavaa osaamista, joten Kuuba on pyytänyt kansainvälistä apua rauniopelastushenkilöstön kouluttamiseen. Asiantuntijat lähtivät Suomesta maanantaina 31.10.
Havanna on hurrikaanien esiintymisaluetta. On todennäköistä, että alueelle iskee hurrikaani tulevina vuosina. Euroopan unionin arviointiryhmä vieraili alueella kesäkuussa. Arviointiryhmän mukaan alueen rakennuskanta on niin vanhaa ja huonokuntoista, että rakennusten sortuminen on todennäköistä hurrikaanin aikana.
Teknisen tuen asiantuntijat (TAST) lähetettiin Kuubaan osana Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismia (Union Civil Protection Mechanism). Tehtävä kestää alustavan arvion mukaan noin kaksi ja puoli viikkoa. Pelastusopisto toimii lähetettyjen asiantuntijoiden työnantajana.
Suomi on aktiivinen asiantuntija-avun lähettäjä
Kansainvälinen pelastustoiminta on valtiosopimuksiin ja lainsäädäntöön perustuvaa avun antamista ulkomaille sekä avun vastaanottamista Suomeen. Tällaisia tilanteita ovat luonnon tai ihmisen aiheuttamat katastrofit ja onnettomuudet, joissa maan omat pelastusresurssit eivät riitä.
Suomi osallistuu kansainväliseen pelastustoimintaan Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen kautta. Lisäksi kansainvälistä pelastustoimintaa toteutetaan kahdenvälisten ja monenkeskisten valtioiden välisten sopimuksien puitteissa.
Sisäministeriö päättää pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä. Pelastusopisto vastaa asiantuntijoiden kouluttamisesta, rekrytoinnista ja logistiikasta sekä kansainvälisen pelastustoiminnan käytännön toteuttamisesta.
Lisätietoja:
koulutuspäällikkö Jari Korpela, Pelastusopisto, p. 029 545 3480, [email protected] (tehtävään ja kansainväliseen pelastustoimintaan liittyvät operatiiviset lisätiedot)
erityisasiantuntija Pekka Tiainen, sisäministeriö, p. 050 456 4477, [email protected] (kansainvälinen pelastustoiminta)