Suomi vastaanottaa syyrialaisia ja kongolaisia sekä hätäevakuoituja pakolaisia vuoden 2019 pakolaiskiintiössä
Sisäministeriö on vahvistanut maahanmuuton ministerityöryhmän päätöksen tulevan vuoden 750 henkilön pakolaiskiintiön kohdentamisesta. Suomi sitoutuu vastaanottamaan vuoden 2019 kiintiössä syyrialaisia pakolaisia Turkista ja kongolaisia pakolaisia Sambiasta.
Turkissa oleskelee yli 3,6 miljoonaa syyrialaista pakolaista, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa Syyriassa jatkuvan konfliktin ja humanitaarisen kriisin seurauksena.
Yli 800 000 kongolaista pakolaista on paennut pitkään jatkuneita väkivaltaisuuksia Afrikan maihin. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Sambiassa on vuoden 2018 lopussa 76 000 kongolaista pakolaista, mikä on 38 000 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Pakolaisista suurin osa on naisia ja lapsia.
Suomi vastaanottaa lisäksi erityisen haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisia, jotka UNHCR on evakuoinut Libyasta Nigeriin hätäevakuointimekanismin puitteissa.
Suomi varautuu aiempien vuosien tavoin myös 100 hätätapauksen vastaanottoon. Hätätapauksilla tarkoitetaan pakolaisia, jotka tarvitsevat kiireellistä sijoittamista suojelun tarpeen tai esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi. Hätätapauksia vastaanotetaan ilman kansalaisuus- ja aluerajausta.
Suomi vastaanottaa pakolaiskiintiössä henkilöitä, jotka UNHCR on katsonut pakolaisiksi ja joita UNHCR esittää uudelleensijoitettavaksi. Suomen viranomaiset valitsevat Suomeen otettavat pakolaiset UNHCR:n esityksestä.
Kiintiöpakolaisten vastaanotto on tehokkain tapa auttaa
Kiintiöpakolaisten vastaanotto on tehokkain tapa auttaa todellisessa hädässä olevia pakolaisia, sillä tulijoiden suojelun tarve arvioidaan jo ennen heidän tuloaan Suomeen. Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 70-luvulta asti. Kotouttamisen eteen on tehty paljon työtä, jotta tulijat sopeutuisivat mahdollisimman hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan.
Suomi on yhdessä Euroopan komission kanssa kannustanut myös muita EU-jäsenvaltioita osallistumaan kiintiöpakolaisten vastaanottoon eli uudelleensijoittamiseen.
EU tarjoaa jäsenvaltioille taloudellista tukea kiintiöpakolaisten vastaanottoon
Komissio tukee uudelleensijoittamista EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF). Rahastosta maksetaan uudelleensijoittamisohjelmaan osallistuville EU-maille tukea, joka perustuu jäsenvaltioiden vastaanottamien kiintiöpakolaisten lukumäärään.
Jäsenvaltio saa uudelleensijoitetusta kiintiöpakolaisesta lähtömaasta tai uudelleensijoittamisen kiireellisyydestä riippuen kertakorvauksena 6 000 tai 10 000 euroa. Uudelleensijoittamisen määrärahalla tuetaan kansallisesti kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittamista ja kotoutumista sekä uudelleensijoittamisen viranomaisprosessien kehittämistä.
Vuoden 2019 pakolaiskiintiössä vastaanotettavista pakolaisista Suomen saama kertakorvaus on 10 000 euroa henkilöä kohden.
Lisätietoa kiintiöpakolaisten vastaanotosta
Lisätietoja
erityisasiantuntija Mirka Eirola, p. 0295 488 383, [email protected]