EU:n sisäisen turvallisuuden strategia-kansalliset jatkotoimet

SM004:00/2014 Kehittäminen

Työryhmän tehtävänä on laatia ehdotus niistä EU:n sisäisen turvallisuuden strategisista tavoitteista ja toimenpiteistä, joihin kansallinen sisäisen turvallisuuden politiikka voisi pohjautua.

Työryhmän työn lähtökohtana ovat EU:n sisäisen turvallisuuden strategia ja sen ohella muut EU:ssa vahvistetut keskeiset sisäisen turvallisuuden strategiat.
Työryhmän tulee ottaa huomioon myös vuoden 2014 aikana EU:ssa käytävät keskustelut ja ratkaisut EU:n sisäisten turvallisuuden strategisista tavoitteista vuoden 2014 jälkeiselle ajalle:
- sisäministeriön ja oikeusministeriön yhteistyönä määritellyt oikeus- ja sisäasioiden alueen kehittämisen suuntaviivat vuoden 2014 jälkeen (OM2013-00262) ja mahdolliset eduskunnan kannanotot (E 119/2013 vp).
- komission tuleva tiedonanto EU:n sisäisen turvallisuuden strategian toteuttamissuunnitelman täytäntöönpanosta.
- OSA-ministereiden 18.–19.7.2013 käymät keskustelut oikeus- ja sisäasioiden alueen kehittämisestä vuoden 2014 jälkeen.
- komission tuleva ...

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero SM004:00/2014

Asianumerot SMDno/2014/877

Asettaja sisäministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.2.2014 – 31.5.2014

Asettamispäivä 24.1.2014

Hankkeen vaiheet

Lähtökohdat

Sisäasiainministeriössä on vuoden 2013 syksyn aikana keskusteltu EU:n sisäisen turvallisuuden strategiasta ja sen kiinteämmästä kytkemisestä kansallisen sisäisen turvallisuuden poliitiikan suunnitteluun.

EU:n vuonna 2010 Tukholman ohjelman hengessä vahvistettu sisäisen turvallisuuden strategia sisältää suuntaviivat EU:n sisäisen turvallisuuden takaamiseksi tulevina vuosina. Komissio on antanut marraskuussa 2010 strategian toteuttamissuunnitelman vuosille 2010–2014. Strategian kehittäminen edelleen, seuranta ja täytäntöönpano ovat ensisijaisesti EU:n sisäisen turvallisuuden operatiivisen yhteistyön pysyvän komitean (COSI) vastuulla.

Vuoden 2014 aikana EU:ssa käydään keskustelut ja tehdään linjaukset EU:n sisäisten turvallisuuden strategisista tavoitteista vuoden 2014 jälkeiselle ajalle, muun muassa seuraavan rytmityksen mukaisesti:

Suomi on varautunut keskusteluihin määrittelemällä sisäasiainministeriön ja oikeusministeriön yhteistyönä oikeus- ja sisäasioiden alueen kehittämisen suuntaviivat vuoden 2014 jälkeen. Asiaa koskeva E-kirjelmä on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.

Komissio seuraa vuosittain sisäisen turvallisuuden strategian toteuttamissuunnitelman täytäntöönpanoa ja antaa viimeisen tiedonannon strategian toteuttamissuunnitelman täytäntöönpanosta vuoden 2014 puolivälissä. Tiedonannossa arvioidaan strategian tavoitteiden saavuttamista ja pohditaan sisäisen turvallisuuden tulevia haasteita.

Ensimmäinen ministeritason keskustelu oikeus- ja sisäasioiden alueen kehittämisestä vuoden 2014 jälkeen käytiin epävirallisessa OSA-neuvostossa 18.–19.7.2013. Komissio on ilmoittanut, että se tulee antamaan asiaa koskevan tiedonannon keväällä 2014.

Eurooppa-neuvosto vahvistaa kesäkuun 2014 kokouksessa lainsäädännön ja operatiivisen toiminnan eteenpäin viennin strategiset suuntaviivat vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella.

Viimeistään syyskaudella 2014 post-Tukholman ohjelman prioriteetit, vapauden, turvallisuuden ja oikeuden (VTO) -alueen lainsäädännön ja operatiivisen toiminnan strategiset suuntaviivat sekä arviot EU:n sisäisen turvallisuuden strategian tavoitteiden saavuttamisesta ja tulevaisuuden haasteita olevan selvillä.

Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa

Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.

Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä