Ankkuri-mallin käyttöönottoa valmisteleva ja toimeenpanoa seuraava työryhmä

SM013:00/2013 Kehittäminen

Työryhmän tehtävänä on kartoittaa kansallinen nykytila Ankkuri- tai vastaavien nuorten rikoskierteen ehkäisemiseksi sovellettavien moniviranomaismallien käytöstä, valmistella 15.9.2013 mennessä poikkihallinnollinen toimeenpanosuunnitelma Ankkuri- tai vastaavien paikalliset olosuhteet ja olemassa olevat käytännöt huomioonottavien toimintamallien käyttöön ottamiseksi koko maassa sekä seurata ja edistää sen toimeenpanoa.
Lisäksi työryhmä voi omasta aloitteestaan selvittää muita valmistelun edetessä esiin nousseita tavoitteen kannalta olennaisia seikkoja.

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero SM013:00/2013

Asianumerot SMDno-2014-1398

Asettaja sisäasiainministeriö

Toimikausi/aikataulu 18.4.2013 – 31.12.2014

Asettamispäivä 18.4.2013

Hankkeen vaiheet

Tavoitteet ja tuotokset

Työryhmän työskentelyn tavoitteena on ehkäistä nuorten rikoskierteitä edistämällä sisäisen turvallisuuden ohjelman toimenpiteen 24 toimeenpanoa, laatimalla poikkihallinnollinen toimeenpanosuunnitelma Ankkuri- tai vastaavien toimintamallien käyttöönottamiseksi koko maassa, sekä seuraamalla toimenpanosuunnitelman toimeenpanoa.

Lähtökohdat

Sisäisen turvallisuuden ohjelma hyväksyttiin valtioneuvostossa 14.6.2012. Sisäisen turvallisuuden ohjelman sisältö muodostuu arjen turvallisuuden ongelmien ennaltaehkäisystä ja ratkaisuista. Keskeisimmät kotimaiset haasteet ovat syrjäytyminen ja yhteiskunnan jakautuminen. Ohjelma laadittiin laajan turvallisuuskäsityksen pohjalta ja se on poikkihallinnollinen.

Ohjelman eräänä keskeisenä kokonaisuutena on nuorten turvallisuuden parantaminen. Pieni osa nuorista tekee suurimman osan nuorten tekemistä rikoksista. Nuoren rikoskierteen katkaisemiseksi ja hänen tarvitsemansa tuen saamiseksi tärkeää on viranomaisten oikea-aikainen ja kokonaisvaltainen arviointi nuoren tilanteesta sekä keskinäinen yhteistyö. Parhaiten se tapahtuu pysyvän moniviranomaisyhteistyöhön perustuvan toimintamallin avulla.

Sisäisen turvallisuuden ohjelman toimenpiteen 24 mukaan alle 18-vuotiaiden rikoksentekijöiden rikoskierteen ehkäisemiseksi otetaan käyttöön Ankkuri-malli, jota sovelletaan ottaen huomioon paikalliset ja alueelliset olosuhteet ja jo olemassa olevat käytännöt. Toimenpiteen mukaan malli otetaan käyttöön koko maassa 2014 mennessä osana tulossuunnittelua ja sisäisen turvallisuuden ohjelman alueellista toimeenpanoa. Käyttöönottoa seurataan laatimalla raportti vuonna 2015. Tavoitteena on, että malli on käytössä koko maassa vuonna 2015. Sisäasiainministeriön lisäksi toimenpiteen toimeenpanosta ovat vastuussa Sosiaali- ja terveysministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö, aluehallintoviranomaiset, Poliisihallitus, paikallispoliisi ja paikalliset viranomaiset.

Poliisin, sosiaalitoimen (ml. lastensuojeluviranomaisen) ja koulujen yhteistyöllä on pitkät perinteet Suomessa. Viranomaisten välinen yhteistyö on korostuneen tärkeää erityisesti lapsiin ja nuoriin liittyvissä asioissa. Kiinteällä viranomaisyhteistyöllä syntyy keskinäinen luottamus ja vastuu yhteisistä asioista sekä asiakkaista. Yhteistyö on tärkeää erityisesti lasten ja nuorten päihteiden käytön, rikoksien selvittämisen ja rikoskierteen katkaisun kannalta. Ennaltaehkäisevä työ ja varhaisen tuen tarjoaminen on yhteiskunnalle taloudellisempaa kuin nuoren auttaminen vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on riistäytynyt käsistä ja syrjäytymiskehitys on edennyt pitkälle.

Käytännössä moniviranomaisyhteistyön hyväksi toimintamuodoksi on todettu Ankkuri-toimintamalli, jonka tarkoituksena on puuttua esimerkiksi varhaisessa vaiheessa lasten ja nuorten rikolliseen käyttäytymiseen. Nuoren tilanteen nopeaksi korjaamiseksi mallin keinoin puututaan välittömästi elämänhallintansa kanssa vaikeuksissa olevan nuoren toimintaan. Se katkaisee rikoskierteitä ja ehkäisee syrjäytymistä. Myös muita vastaavia toimintamalleja tai yhteistyökäytäntöjä on sovellettu eri kunnissa.

Ankkuri-toiminta perustuu eri viranomaisten muodostamaan ankkuritiimiin, joka työskentelee yhdessä poliisiasemalla. Ankkuri-tiimit koostuvat poliisin, sosiaalityöntekijän, psykiatrisen sairaanhoitajan ja nuorisotyöntekijän muodostamasta ryhmästä, joista kaikki muut paitsi poliisi ovat kunnan työntekijöitä. He tekevät ryhmänä tiivistä yhteistyötä tuoden ammattiosaamisensa ja taustaorganisaatioidensa tuen ja osaamisen tiimin käyttöön. Työskentelymalli mahdollistaa nuorten tekemien rikosten sekä väkivallan tekijöiden ja uhrien tilanteen selvittämisen kokonaisvaltaisesti.

Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa

Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.

Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä