Sisäisen turvallisuuden hanke 2 - valmistelu

SM048:00/2007 Kehittäminen

Sisäisen turvallisuuden ohjelman keskeinen sisältö on seuraava:
Poikkihallinnolliset strategiat, tavoitteet ja toimenpiteet arjen turvallisuuden paran-tamiseksi. Arjen turvallisuuden parantaminen edellyttää väkivallan määrän vähentä-mistä ja erityisesti haavoittuvien ryhmien, kuten lasten, nuorten, ikääntyvien ja nais-ten turvallisuuden parantamista. Rikoksen uhrille palveluja tuottavan palveluverkos-ton toimintaa ja todistajien tukea tulee parantaa. Hyvien etnisten suhteiden ja maa-hanmuuttajien turvallisuuden parantaminen on keskeinen tulevaisuuden haaste. On-nettomuuksien ja tapaturmien määrän kasvu on pysäytettävä ja päätettävä yhteisistä toimista, joilla niiden määrää pystytään vähentämään. Liikenneturvallisuuden paran-taminen ja asumisen turvallisuuden edistäminen on arjen turvallisuuden kannalta keskeistä.
Poikkihallinnolliset strategiat, tavoitteet ja toimenpiteet, joilla rikosten torjuntaa te-hostetaan ja yhteiskunnan turvallisuutta parannetaan. Järjestäytyneen ...

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero SM048:00/2007

Asianumerot

Asettaja sisäasiainministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.9.2007 – 31.3.2008

Asettamispäivä 29.8.2007

Hankkeen vaiheet

Tavoitteet ja tuotokset

Kansalliseksi tavoitteeksi on asetettu, että Suomi on Euroopan turvallisin maa vuon-na 2015. Tämä edellyttää väkivallan sekä onnettomuuksien ja tapaturmien määrän vähentämistä. Syrjäytymiseen johtavaan kehitykseen tulee puuttua varhain ennen kuin se johtaa turvallisuuden kannalta kielteisiin ja usein pitkäaikaisiin seurauksiin. Yhteiskunnan vastuu on erityisen suuri haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten lasten ja ikääntyvien turvallisuuden varmistamisessa. Suomalainen yhteiskunta on yhä monikulttuurisempi, ja eri etnisten ryhmien turvallisuuteen ja hyvinvointiin tulee kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Onnistuneen kotoutumisen ja syrjinnän ehkäisyn merkitys tulee jatkossa olemaan yhä tärkeämpää. Valtioiden rajojen merki-tys myös turvallisuusasioissa heikkenee, ja rikollisuus sekä turvallisuuteen kohdistu-vat uhkat ovat usein kansainvälisiä. Tietoverkkorikollisuuteen ja uusiin keinoihin tehdä erityisesti rajat ylittäviä rikoksia tulee puuttua tehokkaasti. Uudet ilmiöt liikku-vat nopeasti yli rajojen, ja valmiuden ylläpitämisen merkitys kasvaa. Yhteiskunnan valmius torjua suuronnettomuuksia ja toimia suuronnettomuustilanteissa tulee ylläpi-tää ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset ja uudet haasteet. Muuttuva ja monimutkaistuva toimintaympäristö sekä haasteiden vaativuus edellyttävät yhteis-työtä viranomaisten välillä sekä laajasti elinkeinoelämän ja järjestöjen kanssa.

Lähtökohdat

Sisäisen turvallisuuden ohjelma on laaja, sektorirajat ylittävä sisäisen turvallisuuden kehittämissuunnitelma. Valtioneuvosto vahvistaa ohjelmassa sisäisen turvallisuuden tavoitteet ja määrittelee keskeiset, tavoitteiden saavuttamista tukevat toimenpiteet se-kä seurannassa käytettävät mittarit ja tunnusluvut. Ohjelma perustuu arvioille tule-vasta kehityksestä ja keskeisistä sisäisen turvallisuuden uhkista. Ohjelman keskeisen sisällön muodostavat aiemmassa ohjelmassa vahvistettujen tavoitteiden saavuttami-sen edellyttämät jatkotoimet sekä uudet painopisteet, jotka on vahvistettu pääministe-ri Matti Vanhasen II hallituksen ohjelmassa. Ohjelma on poikkihallinnollinen. Sen valmisteluun ja toimeenpanoon osallistuvat sisäisen turvallisuuden keskeiset toimijat. Sisäasianministeriö koordinoi ja yhteen sovittaa ohjelman valmistelua ja toimeenpa-noa.

Lisätietoja

Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa

Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.

Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä