Sisäasiainhallinnon talous- ja henkilöstöhallinnon selvittämistehtävä

SM052:00/2003 Kehittäminen

Selvitysmiehen tehtävänä on valmistella sisäasianhallinnon talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen tuottaminen mahdollisimman keskitetysti. Selvitysmies tekee esityksensä palvelujen järjestämisestä, uudistuksen etenemisestä ja prosessimuutoksista.

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero SM052:00/2003

Asianumerot

Asettaja sisäasiainministeriö

Toimikausi/aikataulu 5.11.2003 – 20.8.2004

Asettamispäivä 5.11.2003

Hankkeen vaiheet

Tavoitteet ja tuotokset

Sisäasiainhallinnon talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalveluiden taloudellisuutta ja tuottavuutta on parannettava sekä turvattava laadukkaat palvelut. Toiminnot sijoitetaan alueellisesti noudattaen asianomaisen lainsäädännön ja hallituksen alueellistamiselle asettamia tavoitteita pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Sijoittaminen toteutetaan hyvän henkilöstöpolitiikan vaatimuksin.

Lähtökohdat

Valtion tehtäviä uhkaa lähivuosina toisaalta kiristyvän budjettitalouden aiheuttama resurssipula ja toisaalta ikääntyvän henkilöstön siirtyminen eläkkeelle tilanteessa, jossa henkilöstön rekrytoinnista kilpailevat yksityinen sektori ja muut julkishallinnon organisaatiot. Toimintoja tulee järkeistää ja lisätä tuottavuutta sekä korvata ihmistyötä tehokkaammalla organisoinnilla ja tietotekniikalla.

Tietotekninen kehitys on luonut uudet mahdollisuudet koota ja organisoida uudelleen palveluprosesseja. Talous- ja henkilöstöhallinnon toiminnoissa on menossa nopea sähköiseen toimintatapaan perustuva muutos. Myös valtionhallinnossa on otettu käyttöön sähköisiä menetelmiä, laajimpana ostolaskujen hallintajärjestelmä. Sähköisten menetelmien ansiosta talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen järjestäminen ei ole entiseen tapaan maantieteellisesti sidottua.

Sisäasiainministeriön asettama hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon toimintojen kehittämistä selvittänyt työryhmä jätti esityksensä 22.4.2003. Työryhmän selvityksen mukaan palveluita voidaan tehostaa kokoamalla niitä suurempiin kokonaisuuksiin. Keskittämisen tuomiksi kustannussäästöiksi arvioitiin 2 - 3 miljoonaa euroa vuodessa vuoden 2003 kustannustasossa. Säästöt realisoituisivat siirtymäkauden aikana syntyvinä henkilötyösäästöinä. Rajavartiolaitos on aloittanut talous- ja henkilöstöhallinnon palveluiden kokoamisen tiliviraston sisällä.

Valtiokonttorin 15.4.2003 valmistuneessa taloushallintoselvityksessä on arvioitu valtion budjettitalouden organisaatioiden taloushallinnon tukipalvelujen tuottavuutta ja vertailtu tuottavuutta konsultin viiteaineistoon. Tehostamispotentiaaliksi sellaisella toimintojen tuottavuuden tasolla, johon puolet vertailuorganisaatioista kykenee, on arvioitu noin 100 miljoonaa euroa vuositasolla.

Valtiokonttorin hanke on päätynyt esittämään kokonaisvaltaista kehittämisohjelmaa. Valtion taloushallinnolle on asetettu tavoitetila, jota tavoitellaan strategisilla kehittämislinjauksilla. Hanke on arvioinut kehittämisohjelmalla saatavan 180 miljoonan euron kokonaissäästöt vuoteen 2010 mennessä.

Yhdenmukaisesti sisäasianministeriön asettaman hankkeen kanssa valtiokonttorin hanke esittää tukipalvelutoimintojen kokoamista ja keskittämistä. Valtiokonttorin hankkeen mukaan standardoitavissa olevat palvelut kuten osto- ja myyntireskontran hoito, käyttöomaisuuskirjanpito ja peruskirjanpidon hoito keskitettäisiin palvelukeskuksiin. Palvelukeskus tarjoaisi palvelua hallinnonalan tai useiden hallinnonalojen virastoille ja tilivirastoille. Palvelukeskukset vastaisivat myös tietojärjestelmien hallinnasta ja ylläpidosta.
Sisäasianministeriön hallinnonalan talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalveluja selvitellyt työryhmä esitti, että ministeriö asettaa selvitysmiehen, jonka tehtävänä on tehdä esitys siitä, miten hallinnonalan palvelutuotantoa voidaan esitettyjen vaihtoehtojen pohjalta koota, arvioida eri etenemisvaihtoehtojen toteuttamismahdollisuudet, arvioida hallinnonalan tilivirastorakennetta ja määritellä tarkemmin tilaaja- ja tuottajaorganisaatioiden prosessien rajapintoja sekä tehdä esitys kehittämisen toimenpidesuunnitelmaksi.
Sisäasianministeriön osastopäällikkökokous hyväksyi 21.5.2003 seuraavan kannanoton:
"Osastopäällikkökokouksen käsityksen mukaan sisäasiainhallinnon tukitehtävien tuotannon tavoitteeksi tulee asettaa työryhmän ehdotuksen mukaisesti palvelujen keskittäminen. Keskitettäviksi palveluiksi sopivat parhaiten palveluprosessit, joissa voidaan hyödyntää nykyaikaisia tietojärjestelmiä. Keskittämisratkaisu voidaan toteuttaa erillisellä, tarkoitusta varten perustettavalla virastolla tai olemassa olevien virastojen avulla tai ulkoistamalla palvelut yhteisyritykseen tai yksityiselle palveluntuottajalle.

Keskittäminen käynnistetään vaiheittain ja virastojen välistä erikoistumista tukipalvelutuotannossa hyödyntäen. Samalla selvitetään, kuinka pitkälle keskittämisessä tulisi edetä. Saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, onko tarkoituksenmukaista ulkoistaa palveluja.

Kaikkiin tarkasteltaviin vaihtoehtoisiin etenemistapoihin tulee liittyä huolellinen henkilöstösuunnittelu ja hyvä valtion henkilöstöpolitiikan toteuttaminen.
Sisäasiainministeriö tulisi asettaa selvitysmies, jonka tehtävänä olisi etenemisvaihtoehtojen arviointi, tilivirastojen määrän tarkoituksenmukaisuuden arviointi sekä tilaajan ja tuottajan välisten toimintaprosessien rajapintojen tarkempi määrittely. Selvitysmiehen tulisi tehdä lisäksi esitys toimenpidesuunnitelmaksi."

Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa

Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.

Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä