Vähemmistövaltuutettu ihmiskaupan vastaisena kansallisena raportoijana. Vähemmistövaltuutetusta ja syrjintälautakunnasta annetun lain muuttaminen

SM116:00/2008 Säädösvalmistelu

Valmistellaan tarvittavat muutokset vähemmistövaltuutetusta ja syrjintälautakunnasta annetun lakiin ja tarvittaessa muuhun lainsäädäntöön siten, että hallituksen esitys voidaan antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2008.

Hankkeen perustiedot Päättynyt

Hankenumero SM116:00/2008

Asianumerot

Asettaja sisäasiainministeriö

Toimikausi/aikataulu 27.8.2008 – 30.12.2008

Asettamispäivä 27.8.2008

Hankkeen vaiheet

Tavoitteet ja tuotokset

Tavoitteena on, että ihmiskaupparaportoijan tehtäviin kuuluisi säännöllinen raportointi val-tioneuvostolle sekä neuvojen, suositusten, toimenpide-ehdotusten ja lausuntojen antaminen. Tehtäviin kuuluisi lisäksi ihmiskauppailmiöitä koskevien tietojen kerääminen valtionhallinnosta ja muilta tahoilta sekä tietojen analysointi. Toimenkuva ulottuisi myös ihmiskaupan lähi-ilmiöihin - raportoija voisi omalla toiminnallaan myös edistää ilmiöiden välisten rajojen vetämistä. Ihmiskaupparaportoijan tehtäviin kuuluisi myös monitorointi ongelmakohtien havaitsemiseksi ja niihin puuttumiseksi sekä kansainvälisten sitoumusten ja kansallisen lainsäädännön toimeenpanon valvonta. Raportoija toimisi lisäksi kansallisena yhteystahona Euroopan neuvoston monitorointijärjestelmään GRETA:an. Ihmiskaupparaportoijalla tulee olla oikeus saada salassapitosäännösten estämättä tehtäviensä hoitamiseksi välttämättömät tiedot eri tahoilta.

Lähtökohdat

Suomessa ei ole ollut tahoa, jonka tehtävänä olisi kansallinen ihmiskauppaa koskeva raportointi. Kansallisen raportoijan puuttuminen on ollut merkittävä ihmiskaupan vastaisten toimenpiteiden riippumatonta tarkastelua ja kansainvälisten yhteyksien toimivuutta rajoittava tekijä. Ihmiskaupparaportoijan nimeämistä suositellaan useissa kansainvälisissä instrumenteissa, kuten ETYJ:in ihmiskaupan vastaisessa toimintaohjelmassa ja Brysselin ministerineuvoston päätöksessä, EU:n Haagin ministeritason julistuksessa ja neuvoston ihmiskaupan torjuntaa koskevassa päätöslauselmassa, Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen suosituksessa 1545 sekä ministerikokouksen vuonna 2005 hyväksymässä ihmiskauppaa koskevassa yleissopimuksessa, joka on parhaillaan ratifioitavana.

Valtioneuvosto hyväksyi 29 päivänä toukokuuta 2005 ensimmäisen kansallisen ihmiskaupan vastaisen toimintasuunnitelman. Valtioneuvosto asetti ohjelman tarkentamiseksi ohjausryhmän, jonka toimeksiantona oli muun muassa tehdä ehdotukset kansallisen ihmiskaupparaportoijan tehtävän perustamisesta. Valtioneuvosto on ohjausryhmän ehdotusten pohjalta 25 päivänä kesäkuuta 2008 hyväksynyt periaatepäätöksen ihmiskaupan vastaiseksi tarkennetuksi toimintasuunnitelmaksi. Vähemmistövaltuutettu on tarkennetussa toiminta-suunnitelmassa nimetty kansalliseksi ihmiskaupparaportoijaksi.

Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa

Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.

Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä