RescEU-varastointihankkeet

Suomeen on perustettu CBRN-valmiusvarasto, jolla varaudutaan kemiallisten (C), biologisten (B), säteilyn (R) ja ydinaineiden (N) aiheuttamiin uhkiin ja onnettomuuksiin. Medical / CBRN -varastolla varaudutaan rajat ylittäviin tartuntatauteihin ja onnettomuus- ja kriisitilanteisiin.

CBRN-valmiusvarasto

RescEU CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear) -hankkeessa perustetaan ja ylläpidetään EU:n pelastuspalvelumekanismiin kuuluvaa varastoa, joka sisältää

  • CBRN-suojavarusteita
  • mittalaitteita
  • tukivälineistöä
  • CBRN-lääkkeitä ja -vasta-aineita.

CBRN-varastoissa säilytettävä materiaali on tarkoitettu sekä ensitoimijoiden että siviiliväestön käyttöön erilaisissa CBRN-onnettomuus ja -häiriötilanteissa,  esimerkiksi kemikaali- tai ydinvoimalaitoksen onnettomuuksissa, terroristi-iskuissa tai rajat ylittävissä tartuntatautitilanteissa.

Varastoidun materiaalin on oltava lähetysvalmiina suuronnettomuus- tai kriisialueelle 12 tunnissa avustustarjouksen hyväksymisestä. Ensimmäiset materiaalit ovat olleet hälytysvalmiudessa tammikuusta 2024.

Hankkeen kokonaiskustannus on 242 miljoonaa euroa ja hankkeen suunniteltu kesto 1.1.2023−30.9.2026. Euroopan komissio rahoittaa hanketta täysimääräisesti. Hanke on mittakaavaltaan erittäin merkittävä ja ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Medical / CBRN -valmiusvarasto

RescEU Medical / CBRN -hankkeessa Suomeen perustetaan lääkinnällisten materiaalien varastot. Hankkeessa myös varastoidaan useita eri lääkevalmisteita. 

Valmiusvarastoilla vastataan rajat ylittäviin terveysuhkiin, kuten pandemioihin. Lisäksi varaudutaan antibioottiresistansseihin taudinaiheuttajiin ja CBRN-uhkiin.  Hoito- ja kirurgisilla tarvikkeilla toimitaan tianteissa, joissa on paljon hoitoa vaativia traumapotilaita. Kilpirauhas- ja elintarvikemonitorit täydentävät CBRN-hankkeen mittarikalustoa. 

Ensimmäiset lääkinnälliset materiaalit ovat portaittain lähtövalmiudessa alkuvuodesta 2025. Kaikki materiaalit saadaan lähtövalmiuteen kesään 2026 mennessä. 

Hankkeen kokonaiskustannus on 63 miljoonaa euroa ja hankkeen suunniteltu kesto 1.1.2024−30.9.2026. Euroopan komissio rahoittaa hanketta täysimääräisesti. 

Hankkeiden organisointi

Hankekokonaisuutta toteuttaa Suomessa konsortio, johon kuuluvat sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Huoltovarmuuskeskus ja Säteilyturvakeskus. 

Lisätietoja

Tarja Rantala, Projektipäällikkö 
sisäministeriö, Pelastusosasto, Pelastustoimen yksikkö Puhelin:0295488372   Sähköpostiosoite:


Pertti Kelloniemi, Projektipäällikkö 
sisäministeriö, Pelastusosasto, Pelastustoimen yksikkö Puhelin:0295488260   Sähköpostiosoite:


Ilona Hatakka, Projektipäällikkö 
sisäministeriö, Pelastusosasto, Pelastustoimen yksikkö Puhelin:0295488224   Sähköpostiosoite:


Piia Ollila, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Valmiusyksikkö / VAL Puhelin:0295163112   Sähköpostiosoite: