Hoppa till innehåll
Media

Alla britter bosatta i Finland måste ansöka om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 2.11.2020 14.54
Pressmeddelande 132/2020

Europeiska kommissionen har påpekat att utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU delvis har tolkats felaktigt i Finland. Också de brittiska medborgare som har ett intyg över permanent EU-uppehållsrätt i Finland måste byta ut intyget mot uppehållstillståndskort enligt utträdesavtalet.

I utträdesavtalet nämns att dessa personer har rätt att ansöka om att deras tidigare uppehållsrätt byts ut mot en ny. I Finland tolkades rätten ursprungligen så att det inte var fråga om en skyldighet. Kommissionen har dock varit tydlig om att alla britter måste ansöka om en ny status enligt utträdesavtalet för att de ska behålla sina rättigheter enligt utträdesavtalet i Finland.

Också hittills har inrikesministeriet och Migrationsverket starkt rekommenderat alla brittiska medborgare att lämna in ansökan eftersom uppehållsrätten enligt utträdesavtalet gör det lättare att uträtta ärenden i Finland och vid Schengenområdets yttre gräns.

Ansökningstiden pågår till september 2021

Ansökan om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet är avgiftsfri för dem som har ett intyg över sin tidigare permanenta EU-uppehållsrätt. Det finns fortfarande mycket tid kvar för att lämna in ansökan. Ansökningstiden för uppehållsrätt enligt utträdesavtalet började den 1 oktober 2020 och pågår till den 30 september 2021.

Den nya enhetliga tolkningen förtydligar ställningen för de britter som bor i Finland när alla i fortsättningen har ett nytt uppehållstillståndskort. Vi beklagar de tidigare felaktiga anvisningarna.

Finlands tidigare tolkning framgår av motiveringen till lagförslaget om britternas uppehållsrätt, den har inte skrivits in i själva lagen. Lagen behöver således inte nödvändigtvis ändras. Inrikesministeriet bedömer eventuella senare ändringsbehov.

Ytterligare information:

Jorma Kantola, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 215, [email protected]