Hoppa till innehåll
Media

Inreserestriktionerna som gäller de yttre gränserna fortsätter fram till den 19 september

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.8.2021 14.34
Pressmeddelande 103/2021

Det kommer att göras ett par ändringar i inreserestriktionerna i trafiken över de yttre gränserna på basis av incidenstal. Statsrådet fattade beslut i ärendet den 19 augusti och beslutet träder i kraft den 23 augusti. Restriktionerna fortsätter att gälla fram till den 19 september. Man kan dock komma till Finland från vilket land som helst genom att visa upp ett godtagbart intyg över fullständig vaccinationsserie.

Med trafik över de yttre gränserna avses trafik mellan Finland och tredjeländer som inte hör till Schengenområdet. Inreserestriktionerna börjar igen gälla för invånare i Albanien, Bosnien och Hercegovina och Kanada i trafiken från dessa länder till Finland. Tillåtna inresegrunder för personer som kommer från dessa länder och som inte har fått hela vaccinationsserien är återresa till Finland eller till andra EU- och Schengenstater, transitering i reguljär trafik på flygplatsen eller någon annan nödvändig orsak.

Det görs inga andra ändringar i inreserestriktionerna. Den inre gränskontrollen slopades från och med den 26 juli, det vill säga från och med det har det varit möjligt att fritt resa in till Finland från EU- och Schengenländerna utan reserestriktioner.

Se gällande inreserestriktioner och hälsosäkerhetskrav på webbplatserna nedan.

Ytterligare information:
Gränsbevakningsväsendet ger allmänheten råd om gränstrafiken per telefon och e-post. Tjänsten finns tillgänglig på finska, svenska och engelska vardagar kl. 8–16 på numret 0295 420 100. Frågor kan också sändas per e-post till adressen [email protected]

Om du har frågor om godtagbara vaccinationer eller om kraven på testning och karantän, kontakta statsrådets telefontjänst för coronainfo på numret 0295 535 535 eller läs mer på Institutet för hälsa och välfärds webbsida.