Hoppa till innehåll
Media

Inrikesminister Mikkonen besöker Åland

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2022 15.15
Pressmeddelande

Inrikesminister Krista Mikkonen besöker Åland den 15–16 september och bekantar sig med gränsbevakningsväsendets och polisens verksamhet. På agendan står bland annat Ålands säkerhet och samarbetet med lokala myndigheter i en föränderlig verksamhetsmiljö.

-    Den förändring som skett i säkerheten i verksamhetsmiljön syns också på Åland. I det rådande läget framhävs samarbetet med lokala myndigheter ytterligare, säger inrikesminister Krista Mikkonen.

Beredskapsplaneringen och samarbetet med polisen, polisen på Åland och övriga myndigheter har intensifierats. Enligt behörighetsfördelningen i självstyrelselagen sköter landskapet sedvanliga polisuppgifter såväl när det gäller allmän ordning och säkerhet som brottsbekämpning. Polisen på fastlandet ger vid behov handräckning och stöder landskapets polisverksamhet.

Det lokala samarbetet mellan Ålands sjöbevakningsstation vid Västra Finlands sjöbevakningssektion, som hör till Gränsbevakningsväsendet, och polisen i landskapet har redan länge löpt friktionsfritt och den gemensamma beredskapsplaneringen har intensifierats. I Gränsbevakningsväsendets kärnuppgifter ingår upprätthållandet av gränssäkerheten och övervakningen av den territoriella suveräniteten även i landskapet Åland. Övervakningen har effektiverats under året genom ökad patrullering och ökade personalresurser. Gränsbevakningsväsendets lägesbild i anslutning till väsendets uppgifter är bra och beredskapen för att reagera på avvikelser är hög. Landskap kan snabbt få ytterligare resurser om det blir nödvändigt.

Mer information: 
Stefan Gerkman, polisdirektör, tfn 0295 488 552, [email protected] (polisväsendet)
Ilja Iljin, biträdande kommendör, tfn 0295 427 002, [email protected] (gränskontroll)
Mikko Jalo, specialmedarbetare, tfn 050 304 8522, [email protected] (förfrågningar om intervjuer med ministern)