Hoppa till innehåll
Media

Ministeri Mykkänen Marokkoon ja Tunisiaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2018 15.43
Tiedote 30/2018

Sisäministeri Kai Mykkänen vierailee Marokossa ja Tunisiassa 18.-22.3. Matkallaan Mykkänen tapaa molempien maiden ministereitä sekä viranomaisia. Keskusteluaiheina ovat muun muassa muuttoliike, väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy ja palaavat vierastaistelijat.

Marokon hallitus hyväksyi jo 2014 maahanmuutto- ja turvapaikkastrategian, jonka tavoitteena on siirtolaisten mahdollisimman onnistunut integraatio marokkolaiseen yhteiskuntaan. Marokolla on ollut tärkeä rooli Afrikan siirtolaisuusstrategian valmistelussa, jolla tavoitellaan kokonaisvaltaista ja yhteistä näkemystä asiasta. Eurooppaan kohdistuvasta paineesta huolimatta Afrikan siirtolaisuus on suurelta osin Afrikan sisäinen kysymys.

Tunisia on arabimaailman edelläkävijämaa demokratian ja kansalaisvapauksien, eritoten sanavapauden ja naisten oikeuksien saralla. Tunisian tulevalla suuntautumisella on keskeinen merkitys Euroopan unionille ja Suomelle.

EU:n tärkeitä kumppanimaita

Muuttoliike keskisen ja läntisen Välimeren kautta Pohjois-Afrikasta Eurooppaan on selvässä kasvussa. Marokon ja Tunisian rooli EU:n avainkumppaneina on siksi merkittävä. Marokon ja Tunisian demokraattisella kehityksellä voi olla vakauttava vaikutus naapurivaltoihin, jotka ovat liikkumassa päinvastaiseen suuntaan.

Toisaalta lyhyelläkin aikavälillä maiden kehitys voi luoda epävakautta, jos taloustilannetta ei saada kuntoon. Yhteiskunnallisista ongelmista vakavin on korkea nuorisotyöttömyys, joka koettelee ajoittain yhteiskuntarauhaa. Palaavat vierastaistelijat ovat merkittävä turvallisuusuhka niin Marokossa kuin Tunisiassa.

Tunisiassa ministereiden on tarkoitus allekirjoittaa pelastusalan yhteistyöpöytäkirja, jolla edistetään pelastusalan viranomaisten yhteistyötä.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, puh. 040 720 22 16, [email protected]