Hoppa till innehåll
Media

Minister Mykkänen besöker Marocko och Tunisien

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.3.2018 15.43
Pressmeddelande 30/2018

Inrikesminister Kai Mykkänen besöker Marocko och Tunisien den 18–22 mars. Under sin resa träffar Mykkänen ministrar och myndigheter i de båda länderna. På agendan står bland annat migrationen, förebyggandet av våldsam extremism samt utländska stridande som återvänder från konfliktområden.

Den marockanska regeringen godkände redan 2014 en migrations- och asylstrategi som har som mål att integrera invandrarna i det marockanska samhället på ett så lyckat sätt som möjligt. Marocko har haft en viktig roll i beredningen av en migrationsstrategi för Afrika. Syftet med strategin är att ta fram en övergripande och gemensam syn på saken. Trots det tryck som riktar sig till Europa är migrationen i Afrika till stora delar en intern fråga för kontinenten.

Tunisien är ett föregångarland för demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter i arabvärlden, särskilt vad gäller yttrandefrihet och kvinnors rättigheter. Tunisiens framtida riktning är också av central betydelse för Europeiska unionen och Finland.

Viktiga partnerländer för Europeiska unionen

Migrationen genom det centrala och västra Medelhavsområdet i Nordafrika till Europa håller klart på att öka. Därför innehar Marocko och Tunisien en nyckelposition som EU:s främsta partner. En demokratisk utveckling i Marocko och Tunisien kan ha en stabiliserande effekt på grannländerna, där utvecklingen verkar gå i motsatt riktning.

Däremot kan utvecklingen i länderna även på kort sikt ge upphov till instabilitet, om det ekonomiska läget inte fås under kontroll. Bland de samhälleliga frågorna utgör den höga ungdomsarbetslösheten det allvarligaste problemet, och detta prövar tidvis samhällsfreden i länderna. Utländska stridande som återvänder från en konfliktzon utgör ett betydande säkerhetshot såväl i Marocko som i Tunisien.

Avsikten är också att ministrarna ska underteckna ett samarbetsprotokoll för räddningsbranschen för att främja samarbetet mellan räddningsmyndigheterna.

Ytterligare information:
Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, tfn 040 720 2216, [email protected]