Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Inrikesministrarna Risikko och Kolokoltsev diskuterade ett fördjupat samarbete mellan migrationsmyndigheterna

Inrikesministeriet
25.10.2017 15.42 | Publicerad på svenska 25.10.2017 kl. 16.18
Pressmeddelande 113/2017

Inrikesminister Paula Risikko och Ryska federationens inrikesminister Vladimir Kolokoltsev träffades i Helsingfors den 25 oktober. Detta var inrikesministrarnas andra möte. Ministrarna diskuterade bl.a. bilaterala frågor såsom bekämpning av gränsöverskridande brottslighet.

På agendan stod också migrationssituationen både i Finland och i Ryssland, det regionala brottsbekämpningssamarbetet mellan de brottsbekämpande myndigheterna och bekämpningen av narkotikabrottslighet.

I mötet deltog också Olga Kirillova, chef för huvudadministrationen för migrationsärenden vid Rysslands inrikesministerium och Andrey Khrapov, chef för huvudadministrationen för narkotikakontroll vid Rysslands inrikesministerium.

- Dagens diskussioner med det ryska inrikesministeriets ledning var givande och vi lyckades föra sakerna vidare, konstaterar minister Risikko nöjd.

Finland och Ryssland undertecknade i fjol ett samarbetsprotokoll som gäller migrationssamarbete och som har som mål att effektivisera samarbetet mellan migrationsmyndigheterna. Samarbetet intensifieras till exempel i fråga om förebyggande av olaglig inresa. Under Risikkos och Kolokoltsevs diskussioner konstaterades att genomförandet av samarbetsprotokollet har varit aktivt. Under det senaste året har det ordnats flera seminarier och möten med migration som tema både i Finland och i Ryssland.

- Det är mycket viktigt att vi kan utbyta information om lägesbilden för migrationen, om utvecklingen av migrationslagstiftningen i våra länder och bl.a. om frågorna om återsändande, säger Risikko.

Det regionala brottsbekämpningssamarbetet mellan Finland och Ryssland baserar sig på överenskommelsen om bekämpning av brott från 1993 samt på de samarbetsplaner med Murmansk, Karelen, S:t Petersburg och Leningradregionen som uppdateras regelbundet. Planerna för 2018 fastställdes vid mötet för brottsbekämpningskommittén mellan länderna i Murmansk sommaren 2017. Vid ministermötet konstaterades att det regionala samarbetet har aktiverats i och med undertecknandet av handlingsplaner.

Ytterligare information:

Katarine Lindstedt, specialsakkunnig, tfn 050 342 2825, [email protected]