Hoppa till innehåll
Media

Statsrådets byggnader flaggar som stöd för Ukraina den 24 februari

inrikesministerietstatsrådets kommunikationsavdelningutrikesministeriet
Utgivningsdatum 22.2.2023 14.50 | Publicerad på svenska 22.2.2023 kl. 15.14
Pressmeddelande

Fredagen den 24 februari har det gått exakt ett år sedan Ryssland inledde ett storskaligt anfallskrig mot Ukraina. Finland fördömer skarpt Rysslands olagliga anfallskrig. Statsrådet visar sitt stöd för Ukraina genom att flagga med Finlands och Ukrainas flaggor den 24 februari.

Finlands statsflagga hissas på huvudflaggstängerna invid Statsrådsborgen och Sjöekipaget. På Senatstorget framför Statsrådsborgen och i flaggraderna på platsen framför Sjöekipaget flaggas med Ukrainas flagga. På statsrådets övriga byggnader flaggas med Finlands och Ukrainas flaggor. Flaggningen på Statsrådsborgen och Senatstorget fortsätter till klockan 20, då minnesstunden för krigets offer på Senatstorget avslutas. Även Helsingfors universitets huvudbyggnad deltar i flaggningen på Senatstorget.

Alla som vill kan delta i flaggningen, antingen med Finlands eller Ukrainas flagga eller med bådadera. Man brukar visa respekt för en annan stats flagga på motsvarande sätt som för Finlands flagga. Därför rekommenderar inrikesministeriet att samma principer iakttas som vid flaggning med Finlands flagga. Flaggningen börjar klockan 8 på morgonen och slutar vid solnedgången.

Vid flaggning med både Finlands och Ukrainas flaggor ska Finlands flagga inta hedersplatsen och hissas till heraldiskt höger, det vill säga från åskådarens synvinkel till vänster.

Ytterligare information:
Aino Tuovinen, sakkunnig, inrikesministeriet, tfn 0295 488 317, [email protected]
Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 220,  [email protected]