Ampuma-aseiden lupaprosessia sujuvoitetaan aseturvallisuudesta tinkimättä
Ampuma-aseiden lupaprosessiin ehdotetaan uudistuksia. Tavoitteena on sujuvoittaa ja nopeuttaa aseiden lupaprosessia aseturvallisuudesta tinkimättä. Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle muutosesitykset ampuma-aselain ampuma-aseen hankkimista ja hallussapitoa koskeviin säännöksiin ja rikoslakiin.
Aselupaa voisi jatkossa hakea sähköisesti, mikä joustavoittaisi ja nopeuttaisi lupaprosessia ja vähentäisi henkilökohtaisen asioinnin tarvetta. Sähköisen menettelyn rinnalla säilyisi mahdollisuus hakea lupaa asioimalla henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Aseluvan hakeminen ei olisi enää sidottu luvanhaltijan kotikuntaan tai kotipaikkaan, vaan lupahakemuksen voisi jättää haluamalleen poliisilaitokselle.
Perusteet aseluvan myöntämiselle eivät muuttuisi. Soveltuvuustestistä luovuttaisiin, koska testin hyödynnettävyys on huono ja sen koetaan vievän kohtuuttomasti poliisin resursseja. Soveltuvuustestin tuloksella ei ole ollut merkitystä lupapäätökseen, vaan päätökset ovat perustuneet muuta kautta esiin tulleisiin tietoihin.
Nykyiset aseiden hankkimis- ja hallussapitolupa sekä yksityinen valmistamislupa on tarkoitus yhdistää yhdeksi aseluvaksi. Aselupa olisi ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen ja aseen osan hallussapitoon oikeuttava lupa, johon voitaisiin liittää oikeus aseen ja aseen osan hankkimiseen, valmistamiseen tai muuntamiseen yksityistä tarkoitusta varten.
Asekeräilijät kattavammin lupavalvonnan piiriin
Uudistus toisi myös asekeräilijät kattavammin lupavalvonnan piiriin, mikä parantaisi aseturvallisuutta. Enää ei riittäisi, että keräilijä pitää tiedostoa hankkimistaan aseista ja aseen osista, vaan jatkossa myös keräilijän tulisi hakea aselupaa hankkimilleen ampuma-aseille, tehokkaille ilma-aseille ja aseen osille. Hänen tulisi tehdä ilmoitus poliisille hankkimistaan aseen osista, joiden hallussapito perustuu siihen, että hänellä on oikeus vastaavista osista kootun ampuma-aseen hallussapitoon.
Jatkossa ase-elinkeinonharjoittajan tulisi ilmoittaa maahantuomansa, siirtämänsä, valmistamansa tai muuntamansa ampuma-aseen ja aseen osan yksilöintitiedot poliisin asetietojärjestelmään. Elinkeinonharjoittajalla säilytettävänä tai korjattavana olevien ampuma-aseiden ja aseen osien osalta ilmoitusvelvollisuus koskisi yli 90 päivää säilytettävänä tai korjattavana olevia aseita tai aseen osia. Muutos parantaisi aseiden elinkaari- ja sijaintitietojen hallintaa.
Velvollisuutta hankitun ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen ja aseen osan esittämiseen tarkastettavaksi poliisille rajoitettaisiin. Asealan elinkeinonharjoittajalta hankittua ampuma-asetta, tehokasta ilma-asetta ja aseen osaa ei pääsääntöisesti tarvitsisi esittää poliisilaitoksella. Sen sijaan elinkeinonharjoittaja ilmoittaisi näiden luovutuksesta poliisin asetietojärjestelmään ja lupaviranomainen tarkistaisi tiedot.
Sähköisen asioinnin lisääminen on osa norminpurkua
Poliisin lupaprosesseja on selkeytetty jo useamman vuoden ajan ottamalla käyttöön sähköinen asiointi, luopumalla kotipaikkasidonnaisuudesta ja vähentämällä käyntiasiointia. Edellä mainitut uudistukset on jo tehty passeihin, henkilökortteihin ja yksityisen turva-alan säädöksiin.
Norminpurku on yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Myös sisäministeriö purkaa normeja ja keventää kansalaisten ja yritysten hallinnollista taakkaa omalla hallinnonalallaan. Erityisesti helpotetaan erilaisten lupien hakemista ja sähköistä asiointia.
Ehdotettujen muutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Sähköistä asiointia vaativien uudistusten osalta muutokset tulisivat kuitenkin voimaan vasta huhtikuussa vuonna 2018, jolloin poliisin asetietojärjestelmän uudistaminen mahdollistaisi sähköisen asioinnin käytön aselupa-asioissa.
Lausuntokierros päättyy 19.8.2016.
Lisätietoa hankesivulta:
www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/ampuma-aseluvat
Lisätietoja:
ylitarkastaja Elina Hirttiö, 0295 488 611
poliisitarkastaja Seppo Sivula, 0295 488 591