Kaupunkilaisten turvallisuutta parannetaan turvallisuusohjelmalla
Kaupunkilaisten turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta halutaan parantaa sekä turvallisuusongelmista aiheutuvia kustannuksia vähentää yhteisellä kaupunkien turvallisuusohjelmalla. Turvallisuusohjelma esiteltiintorstaina 2.12. ensimmäisen kerran laajassa turvallisuusohjelmahankkeen päätösseminaarissa Rovaniemellä.
Turvallisuusohjelmaa on valmisteltu sisäasiainministeriön johdolla tämän vuoden alusta lähtien. Ohjelman valmistelussa ovat olleet mukana mm. 16 Suomen suurinta kaupunkia (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku, Oulu, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Pori, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Rovaniemi ja Vaasa).
Ohjelmassa todetaan, että alueelliset erot kasvavat ja 16 suurimman kaupungin turvallisuustilanne on erilainen kuin muun Suomen. Suomen väestöstä noin 44 % asuu näissä kaupungeissa. Muuttoliike kaupunkeihin ja niitä ympäröiville alueille jatkuu.
Kuudessatoista suurimmassa kaupungissa esiintyy suhteellista väestömäärää suurempi osuus rikoksista, väkivallasta ja vahingonteoista. Kaupungeissa tapahtuu myös merkittävä määrä kuolemaan ja sairaalan vuodeosastohoitoon johtavia tapaturmia. Vakavat liikenneonnettomuudet tapahtuvat pääasiassa muualla maassa, kaupungeissa tapahtuu sen sijaan onnettomuuksia, joiden uhreina on jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja ikääntyneitä ihmisiä.
Turvallisuus paranee yhteisillä toimintamalleilla, elinympäristön, lasten ja nuorten turvallisuutta parantamalla sekä väkivallan määrää vähentämällä
Ohjelmassa ei ehdoteta kaupungeille yksittäisiä toimenpiteitä, vaan yhteisiä toimintapolitiikkoja neljälle alueelle: turvallisuutta edistävät yhteistyömallit, turvallisen elinympäristön luominen, väkivallan määrän vähentäminen sekä lasten ja nuorten turvallisuuden parantaminen. Osana ohjelman valmistelua on kerättyä turvallisuutta edistäviä hyviä käytäntöjä. Hyvät käytännöt halutaan laajemmin osaksi kaupunkien turvallisuustyötä.
Ohjelman tavoitteena on, että kunnan viranomaiset, poliisi ja pelastustoimi, valtion aluehallinto ja eri ministeriöt toteuttavat yhteisiä toimintapolitiikkoja osana toimintansa suunnittelua, ohjausta ja päätöksentekoa ottaen huomioon kunkin kaupungin lähtökohdat ja erityispiirteet.
Jokainen kaupunki on vastuussa toiminnastaan kaupunkilaisille kunnallisen itsehallinnon periaatteiden mukaisesti. Turvallisuusohjelman tavoite on antaa toiminnalle yhteistä suuntaa kunnioittaen samalla kunnallisen itsehallinnon periaatteita.
Ohjelma ei sisällä suosituksia, jotka vaikuttaisivat kunnan ja valtion väliseen työnjakoon tai joilla olisi resurssivaikutuksia. Kaupungin, poliisitoimen ja pelastustoimen yhdessä päättämät toimenpiteet, jotka edistävät kaupunkien turvallisuusohjelmassa asetettuja tavoitteita, voidaan toteuttaa osana paikallista turvallisuussuunnittelua.
Suomi on Euroopan turvallisin maa vuonna 2015 vain, jos myös kaupungit ovat turvallisia
Turvallisuusohjelman valmistelu on osa sisäasiainministeriön johdolla tapahtuvaa sisäisen turvallisuuden ohjelman toimeenpanoa. Sisäisen turvallisuuden ohjelman tavoite on, että Suomi on Euroopan turvallisin maa vuonna 2015.
Kansallisesti asetettua tavoitetta Suomesta Euroopan turvallisimpana maana ei voida saavuttaa, ellei kaupunkien turvallisuutta paranneta. Väkivallan ja tapaturmien määrän vähentäminen on yksi keskeinen tavoite turvallisuuden parantamiseksi.
Sisäisen turvallisuuden ohjelmasta ja sen toimeenpanosta löytyy tietoa osoitteesta www.intermin.fi/sisainenturvallisuus
Luonnos kaupunkien turvallisuusohjelmaksi on myös julkaistu sisäisen turvallisuuden sivustolla.
Kaupunkien turvallisuuteen liittyvä julkaisu Onnistumisen iloa - Turvallisuuden hyviä käytäntöjä löytyy osoitteesta www.intermin.fi/julkaisu/342010 perjantaina 3.12.
Lisätietoja: sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen,071 878 8370