Ett säkerhetsprogram ska förbättra stadsinvånarnas säkerhet
Ett gemensamt säkerhetsprogram för städerna ska förbättra stadsinvånarnas säkerhet och trygghetskänsla och minska kostnaderna som orsakas av säkerhetsproblem. Säkerhetsprogrammet presenterades för första gången idag torsdagen den 2 december vid slutseminariet för projektet för säkerhetsprogrammet i Rovaniemi.
Säkerhetsprogrammet har beretts under ledning av inrikesministeriet från början av 2010. I beredningen av programmet har deltagit bland annat de sexton största städerna (Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Vanda, Åbo, Uleåborg, Jyväskylä, Lahtis, Kuopio, Kouvola, Björneborg, Joensuu, Villmanstrand, Tavastehus, Rovaniemi och Vasa).
I programmet konstateras att de regionala skillnaderna ökar och att säkerhetssituationen i de sexton största städerna är annorlunda än i övriga Finland. 44procent av Finlands befolkning bor i dessa städer. Inflyttningen till städerna och omgivande områden fortsätter.
I de sexton största städerna begås mer brott, våld och skadegörelse i förhållande till det relativa invånarantalet. I städerna sker också ett betydande antal olyckor som leder till dödsfall eller vård på sjukhusets bäddavdelning. Allvarliga trafikolyckor inträffar i huvudsak på andra håll i landet. I städerna inträffar däremot olyckor där offren är fotgängare, cyklister och äldre personer.
Säkerheten ska förbättras genom att använda samarbetsmodeller, förbättra säkerheten i livsmiljön och barns och ungas säkerhet och minska våldet
I programmet föreslås inga särskilda åtgärder för städerna, utan en gemensam praxis för fyra områden: samarbetsmodeller som främjar säkerheten, skapande av en säker livsmiljö, minskande av våldet och förbättring av säkerheten för barn och unga. Som en del av beredningen av programmet har man samlat in goda rutiner som främjar säkerheten. Man vill få med de goda rutinerna i städernas säkerhetsarbete på ett mer övergripande sätt.
Programmets mål är att kommunens myndigheter, polisen och räddningsväsendet, statens regionförvaltning och olika ministerier verkställer en gemensam praxis som en del av beslutsfattandet samt planeringen och ledningen av sin verksamhet med beaktande av varje stads utgångsläge och karaktär.
Varje stad ansvarar för sin verksamhet enligt principerna för kommunal självstyrelse. Målet med säkerhetsprogrammet är att ge verksamheten en gemensam riktning och samtidigt respektera principerna för den kommunala självstyrelsen.
Programmet innehåller inga rekommendationer som påverkar arbetsfördelningen mellan kommunen och staten eller har inverkan på resurserna. Åtgärder som avtalas gemensamt av staden, polisväsendet och räddningsväsendet och som främjar de mål som ställs i städernas säkerhetsprogram kan genomföras som en del av den lokala säkerhetsplaneringen.
Finland är Europas tryggaste land 2015 endast om också städerna är trygga
Beredningen av säkerhetsprogrammet är en del av genomförandet av programmet för den inre säkerheten, som leds av inrikesministeriet. Målet med programmet för den inre säkerheten är att Finland är Europas tryggaste land 2015.
Det går inte att nå det nationellt uppställda målet utan förbättra städernas säkerhet. Att minska våldet och antalet olyckor är ett centralt mål när det gäller att förbättra säkerheten.
Det finns information om programmet för den inre säkerheten och genomförandet av det på www.intermin.fi/inresakerheten
Ett utkast till städernas säkerhetsprogram har också publicerats på webbplatsen.
En publikation om städernas säkerhet (Onnistumisen iloa - Turvallisuuden hyviä käytäntöjä) finns på www.intermin.fi/publikation/342010 fredagen den 3 december.
Närmare information: chefen för sekretariatet för den inre säkerheten Tarja Mankkinen,071 878 8370