Hyvä yhdenvertaisuussuunnitelma on konkreettinen
Sisäasiainministeriö on lähettänyt valtion ja kuntien viranomaisille suosituksensa yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöiksi. Suositusten mukaan suunnitelman tulee olla konkreettinen, jolloin sen toteutumista voidaan myös tehokkaasti seurata. Suunnitelman valmistelun sijaan suositusten painopistettä on siirretty suunnitelman toimeenpanoon ja seurantaan.
Yhdenvertaisuussuunnitelma koskee sekä viranomaistoimintaa että viranomaista työnantajana. Tilannekartoituksessa, johon suunnitelma pitkälti perustuu, kuvataan ja arvioidaan nykytilannetta ja kehittämistarpeita. Toiminnan kehittämisehdotukset voivat koskea esimerkiksi viranomaisen antamaa ohjeistusta, julkisten palveluiden kehittämistä eri väestöryhmien tarpeisiin, esteettömyyttä tai itse palvelutilanteita. Työnantajana toimiessaan viranomaisen on hyvä ottaa huomioon muun muassa rekrytointiin, johtamiseen, palkkaukseen ja työehtoihin liittyviä kysymyksiä.
Yhdenvertaisuussuunnitelman valmistelussa ja seurannassa suositellaan yhteistyötä sekä eri vähemmistöjä edustavien tahojen että henkilöstön kanssa.
Viranomaiset ovat yhdenvertaisuuslain perusteella velvoitettuja tekemään yhdenvertaisuussuunnitelman etnisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suosituksissa kannustetaan kuitenkin ottamaan huomioon myös muita kiellettyjä syrjintäperusteita ja moniperusteista syrjintää, jotta suunnitelmaa voidaan paremmin hyödyntää esimerkiksi palveluiden kehittämisessä. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän ikään, etniseen ja kansalliseen alkuperään, kansallisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuen.
Sisäasiainministeriön suositukset yhdenvertaisuussuunnitelman sisällöksi ovat saatavissa verkkosivuilta: www.intermin.fi/suomi/yhdenvertaisuussuunnitelma
Lisätietoja: erityisasiantuntija Sinikka Keskinen, 071878 8284, ylitarkastaja Panu Artemjeff, 071878 8286