En bra likabehandlingsplan är konkret
Inrikesministeriet har sänt de statliga och kommunala myndigheterna sina rekommendationer om innehållet i likabehandlingsplaner. Enligt rekommendationerna ska planen vara konkret, så att även genomförandet är lätt att följa upp. Rekommendationernas tyngdpunkt ligger på genomförande och uppföljning av planen istället för som förr på beredning.
Likabehandlingsplanen hänför sig både till myndigheternas verksamhet och myndigheten som arbetsgivare. I en nylägesanalys, som planen i hög grad bygger på, beskrivs och bedöms den befintliga situationen och utvecklingsbehoven. Utvecklingsförslagen för verksamheten kan röra t.ex. anvisningar av myndigheten, utveckling av offentlig service för olika befolkningsgrupper, tillgänglighet eller själva servicesituationen. I sin roll som arbetsgivare ska myndigheten beakta frågor som gäller bl.a. rekrytering, ledning, löner och arbetsvillkor.
Vid beredningen och uppföljningen av likabehandlingsplanen rekommenderas samarbete med instanser som representerar olika minoriteter och med personalen.
Med stöd av lagen om likabehandling är myndigheterna skyldiga att upprätta en likabehandlingsplan för att främja likabehandling. I rekommendationerna uppmuntras myndigheterna även att ta hänsyn till andra förbjudna diskrimineringsgrunder och diskriminering på flera grunder för att bättre kunna utnyttja planen t.ex. när servicen utvecklas. Lagen om likabehandling förbjuder diskriminering på grund av ålder, etniskt eller nationellt ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd, funktionshinder eller sexuell läggning.
Inrikesministeriets rekommendationer om innehållet i likabehandlingsplaner finns på adressen: www.inrikesministeriet.fi/svenska/likabehandlingsplaner
Närmare information: specialsakkunnig Sinikka Keskinen, 071878 8284, överinspektör Panu Artemjeff, 071878 8286