Hyppää sisältöön
Media

Maahantulon rajoituksia jatketaan 17.4. asti

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2021 14.20
Tiedote 29/2021
Kuvituskuva jossa lukee korona ja päätökset.

Valtioneuvosto päätti 11. maaliskuuta, että maahantulon rajoituksia jatketaan 17.4.2021 saakka. Koronapandemia jatkuu edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytettävissä. Tämän vuoksi sekä virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan. 18.2. tehtyihin päätöksiin tehdään vain pieniä muutoksia. Muutokset tulevat voimaan 19.3.2021.

Suomi jatkaa myös naapuriavun antamista Virolle. Suomenlahden merivartiosto on nykyisen toimintamallin mukaisesti informoinut matkustajia Tallinnan satamassa maahantulon edellytyksistä syyskuusta 2020 alkaen. Tavoitteena on, että matkustajia ei jouduttaisi käännyttämään Suomen rajalla. Esimerkiksi loma tai muu kuin huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömäksi katsottu työ ei oikeuta maahantuloon, vaikka matkustajalta löytyisi negatiivinen koronatestitodistus.

Suomi rajoittaa maahantuloa kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Suomi jatkaa maahantulon rajoittamista kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista. Schengen-maita ovat EU:n jäsenmaista Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro sekä EU:n ulkopuolisista maista Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

Ulkorajaliikenteen rajoituksiin pieniä muutoksia

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta. Nyt rajoitukset poistetaan myös Ruandan asukkailta Ruandasta Suomeen saapuvassa liikenteessä. Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.

Rajanylityspaikkojen aukioloja rajoitetaan

Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja. Muutoksilla rajanylitysliikenne pyritään keskittämään pääsääntöisesti päiväaikaan ja iltaan. Näin turvataan terveysviranomaisten resurssien riittävyys rajalla. Tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää riittävän tuoretta negatiivista koronatestitulosta tai todistusta sairastetusta ja parantuneesta koronataudista. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä sellaista välttämätöntä henkilöliikennettä, jolla on perusteltu tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella.

Muutoksena 18.2.2021 tehtyyn päätökseen myös Ylitornion sekä Vartiuksen rajanylityspaikkojen aukioloja rajoitetaan terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Katso tarkemmat sisä- ja ulkorajaliikenteen rajoitukset sisäministeriön 22.1., 11.2. ja 18.2. julkaistuista tiedotteista sekä Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Lisäys 12.3.2021 klo 8.48 ulkorajaliikenteen rajoituksia koskevaan kappaleeseen: Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.