Poliisin toiminta- ja toimitilaverkoston selvittäminen jatkuu
Sisäministeriön hankkeessa laaditaan enintään kolme vaihtoehtoista mallia poliisin toiminta- ja toimitilaverkostosta. Kyseessä on keväällä 2023 valmistuneen toimintalähtöisen verkostoanalyysin toinen vaihe. Tarkoitus on kuvata eri vaihtoehdot sille, miten poliisin kyvykkyydet voidaan sijoittaa eri puolille Suomea niin, että ne vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin.
Tavoitteena on arvioida, mikä toimintamalli vastaisi parhaiten poliisin palveluiden kysyntään tulevaisuudessa, tukisi poliisin toimintaa ja hillitsisi kustannusten nousua.
- Hankkeessa selvitetään kokonaisuutena poliisin toiminnallisia ratkaisuja, joista fyysiset toimipisteet muodostavat vain yhden osan, sanoo johtava asiantuntija Ari-Pekka Dag.
Poliisin kyvykkyydet koskevat niitä osaamisia ja palveluita, joita poliisi kokonaisuutena yhteiskunnalle ja kansalaisille tuottaa, lupapalveluista rikostorjuntaan. Kyvykkyyksillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi resursseja, toimintavalmiutta ja kalustoa.
Työssä huomioidaan muun muassa tulevaisuuden väestöennusteet ja niiden vaikutus poliisin eri palveluiden tarpeeseen.
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa laadittiin kuvaus poliisin toiminnan ja toimipisteverkoston nykytilanteesta. Hankkeen toimikausi kestää 30.6.2024 asti.
Myös toimitilojen investointitarpeet kartoitetaan
Poliisin toimitilat ovat pääosin vuosilta 1960 - 1980. Useat poliisin käytössä olevat rakennukset ovat peruskorjauksen tarpeessa, eivätkä tilat vastaa nykyisellään poliisin tarpeisiin. Poliisin tilatarpeet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana esimerkiksi poliisin kaluston, välineistön ja henkilöstömäärän vuoksi. Turvallisuusvaatimukset ovat tuoneet lisävaatimuksia rakentamiselle.
Hankkeessa kartoitetaan toimitiloihin liittyvät investointitarpeet ja laaditaan malli toimitilahankkeiden laajuuden määrittelyyn. Tietoa hyödynnetään toimitilaverkoston jatkokehittämisessä.
Poliisin toimitilaverkostoa on tarkasteltava erityisesti vanhenevan rakennuskannan takia. Toimitiloihin tehdyt parannukset, vanhan rakennuskannan korvaaminen ja markkinoiden hintakehitys ovat nostaneet pidemmällä aikavälillä kustannuksia.
Toiminnan kehittämisessä tulee tarkastella valtion kokonaiskustannuksia. Selvitystyöhön vaikuttaa lisäksi julkisen hallinnon strategia, jossa tavoitteena on uudistaa valtionhallinnon alueellista palvelu- ja toimitilaverkkoa ja lisätä esimerkiksi tilojen yhteiskäyttöä.
Lisätiedot:
johtava asiantuntija Ari-Pekka Dag, p. 0295 488 560, [email protected]