Utredningen av polisens verksamhets- och lokalnätverk fortsätter
I inrikesministeriets projekt utarbetas högst tre alternativa modeller för polisens verksamhets- och lokalnätverk. Det är fråga om den andra fasen av översynen av nätet av verksamhetsställen utgående från verksamheten, som blev klar våren 2023. Avsikten är att beskriva olika alternativ för hur polisens förmågor kan placeras på olika håll i Finland så att de motsvarar framtidens behov.
Målet är att bedöma vilken verksamhetsmodell som bäst möter efterfrågan på polisens tjänster i framtiden, stöder polisens verksamhet och dämpar kostnadsökningen.
- I projektet utreds polisens lösningar för verksamheten som helhet. De fysiska verksamhetsställena utgör endast en del av dessa, säger Ari-Pekka Dag, ledande sakkunnig.
Polisens förmågor gäller helheten av den kompetens och de tjänster som polisen producerar för samhället och befolkningen, från tillståndstjänsterna till brottsbekämpningen. Med förmågor kan avses till exempel resurser, aktionsberedskap och materiel.
I arbetet beaktas bland annat framtidens befolkningsprognoser och hur de påverkar behovet av polisens olika tjänster.
I första fasen av projektet utarbetades en beskrivning av nuläget för polisens verksamhet och polisens nätverk av verksamhetsställen. Projektets mandatperiod sträcker sig till den 30 juni 2024.
Också behoven av investeringar i lokalerna kartläggs
Polisens lokaler har i huvudsak byggts 1960–1980. Flera byggnader som används av polisen är i behov av en renovering, och lokalerna motsvarar för närvarande inte polisens behov. Polisens behov av lokaler har förändrats under årtiondenas lopp till exempel på grund av polisens materiel, utrustning och antalet anställda. Säkerhetskraven har medfört ytterligare krav på byggandet.
I projektet kartläggs investeringsbehoven i anslutning till lokalerna och utarbetas en modell för fastställande av lokalprojektens omfattning. Informationen utnyttjas i den fortsatta utvecklingen av nätverket av lokaler.
Polisens nätverk av lokaler måste granskas i synnerhet på grund av det åldrande byggnadsbeståndet. De förbättringar som gjorts i lokalerna, ersättandet av gamla byggnader och prisutvecklingen på marknaden har höjt kostnaderna under en längre tid.
När verksamheten utvecklas bör statens totala kostnader beaktas. Utredningsarbetet berörs dessutom av strategin för den offentliga förvaltningen, där målet är att se över statsförvaltningens regionala service- och lokalnät och öka till exempel samanvändningen av lokaler.
Mer information:
Ari-Pekka Dag, ledande sakkunnig, tfn 0295 488 560, [email protected]