Selviämisasemapalvelut tulevat sote-alueiden vastuulle
Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä käsitteli tänään selviämisasemapalveluiden kehittämistä. Selviämisasemapalveluiden kehittäminen on ollut yksi sisäisen turvallisuuden ohjelman toimenpiteistä. Ministeriryhmän puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen on pitänyt tärkeänä selviämisasemapalveluiden kehittämistä, jotta poliisin suojiin otettavien päihtyneiden määrä saataisiin vähenemään.
Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt linjannut, että tulevassa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallissa selviämishoito on sosiaali- ja terveysalueen vastuulla. Sosiaali- ja terveysalue päättäisi niistä järjestämislakiehdotuksen mukaisista kunnista ja kuntayhtymistä, joilla on tuottamisvastuu kattavista ympärivuorokautisista päivystyspalveluista mukaan lukien tarpeellinen selviämishoito. Sisäministeri Päivi Räsänen on ratkaisuun tyytyväinen.
- Selviämisasemapalvelut tulevat nyt selkeästi osaksi sosiaali- ja terveyspalvelukokonaisuutta. Uskon, että kehittäminen menee näin hyvin eteenpäin, ministeri toteaa.
- Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmässä olemme olleet yhtä mieltä siitä, että poliisin osuutta päihtyneiden kiinniotoissa, kuljettamisessa ja säilöönotossa tulee vähentää ja sosiaali- ja terveyshuollon toimijoiden roolia vahvistaa. Poliisin putka ei ole oikea paikka päihtyneelle.
Poliisi ottaa vuosittain säilöön noin 70 000 henkilöä päihtymyksen vuoksi. Näistä arviolta puolet eivät käyttäydy aggressiivisesti eivätkä näin ollen tarvitsisi poliisin valvontaa. Ministeri Räsäsen mukaan sisäisen turvallisuuden kannalta selviämisasemapalveluja tulisi lisätä, jotta olisi mahdollista puuttua päihdeongelmiin huomattavasti nykyistä aiemmin.
- Jos päihtymyksen vuoksi suojiin otetut ohjattaisiin nykyistä aktiivisemmin avun piiriin, vähennettäisiin päihteiden väärinkäytöstä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia merkittävästi, ministeri Räsänen painottaa.
Myös YK:n kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota päihtyneiden säilyttämiseen poliisin tiloissa. Komitean pitää päihtyneiden henkilöiden säilyttämistä poliisilaitoksilla ongelmallisena, koska poliiseilla ei ole riittävää koulutusta tällaisten henkilöiden käsittelyyn.
- Vaikka poliisia on koulutettu muun muassa seuraamaan putkaan otettujen tajunnan tilaa, arviointivirheitä tapahtuu. Alkoholin ja lääkkeiden yleistynyt sekakäyttö vaikeuttaa tilanteen arviointia, ministeri Räsänen toteaa.
Selviämisasemia on Suomessa tällä hetkellä 10-20. Alueelliset erot selviämisasemapalveluiden järjestämisessä ovat suuria.
Lisätietoja:
valtiosihteeri Marjo Anttoora, 0295 488 202