Social- och hälsovårdsområden ska ansvara för servicen vid tillnyktringsstationerna
Ministergruppen för den inre säkerheten behandlade i dag utvecklingen av servicen vid tillnyktringsstationerna. Att utveckla servicen vid tillnyktringsstationerna har varit en av åtgärderna i programmet för den inre säkerheten. Ministergruppens ordförande, inrikesminister Päivi Räsänen har ansett det viktigt att servicen vid tillnyktringsstationerna utvecklas för att minska antalet berusade personer som tas i förvar hos polisen.
Social- och hälsovårdsministeriet har nu slagit fast att i den nya modellen för ordnande av social- och hälsovården ska social- och hälsovårdsområdena ansvara för tillnyktringsvården. Avsikten är att social- och hälsovårdsområdet beslutar vilka av de kommuner och samkommuner som avses i förslaget till lag om ordnandet av social- och hälsovården som har produktionsansvar för den övergripande dygnetruntjouren inklusive den nödvändiga tillnyktringsvården.
Inrikesminister Päivi Räsänen är nöjd med lösningen. - Nu blir servicen vid tillnyktringsstationerna tydligt en del av social- och hälsovårdshelheten. Jag tror att utvecklingen går bra framåt så här, konstaterar ministern. - I ministergruppen för den inre säkerheten har vi varit eniga om att polisens roll i omhändertagande, transport och tagande i förvar av berusade personer bör minskas och rollen för aktörerna inom social- och hälsovården förstärkas. Finkan är inte rätt plats för en berusad person.
Polisen tar årligen i förvar cirka 70 000 personer på grund av berusning. Uppskattningsvis hälften av dem är inte aggressiva och behöver således inte övervakning från polisens sida. Enligt minister Räsänen bör servicen vid tillnyktringsstationerna ökas med tanke på den inre säkerheten för att kunna ingripa i missbruksproblem i ett betydligt tidigare skede än för närvarande. - Om de personer som på grund av berusning tagits i förvar hos polisen mer aktivt än i dag hänvisas till hjälpsystemet, minskar de kostnader som rusmedelsmissbruket orsakar samhället betydligt, framhäver minister Räsänen.
Också FN:s kommitté mot tortyr har fäst uppmärksamhet vid förvaring av berusade personer i polisens lokaler. Kommittén anser att förvaringen av berusade personer vid polisinrättningar är problematisk eftersom polismän inte har tillräcklig utbildning i hur man hanterar dessa personer.
- Även om polisen har fått utbildning i bl.a. att övervaka graden av medvetande hos de personer som tagits i förvar, görs felaktiga bedömningar. Det allt vanligare blandmissbruket av alkohol och läkemedel försvårar bedömningen av situationen, konstaterar minister Räsänen.
För närvarande är antalet tillnyktringsstationer 10 - 20 i Finland. Det är stora regionala skillnader i hur servicen vid tillnyktringsstationerna ordnas.
Ytterligare information: statssekreterare Marjo Anttoora, tfn 029 548 8202