Asta-myrsky työllisti pelastusviranomaisia
Viime viikon perjantain vastaisena yönä riehunut Asta-ukkosmyrsky oli poikkeuksellisen voimakas. Maanantaihin 2. elokuuta mennessä pelastusviranomaiset olivat kirjanneet vahingontorjuntatehtäviä yhteensä noin 660. Etelä-Karjalassa tehtäviä kirjattiin noin 250, Etelä-Savossa 210, Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa kummassakin noin 100. Tehtävät olivat lähinnä vahingontorjunta- sekä muutamia sammutustehtäviä. Myrskyn aiheuttamien vahinkojen raivaus- ja korjaustyöt jatkuvat edelleen. Pelastusviranomaisten tietoon ei ole tullut henkilövahinkoja.
- Pelastusviranomaisten tehtävänä on huolehtia kiireellisistä ihmisten ja omaisuuden pelastustehtävistä. Myrskytilanteessa tehtäviin osallistuu viranomaisten lisäksi useita toimijoita, kuten sähkölaitosten ja teiden kunnossapidosta vastaavia tahoja. Pelastusviranomaiset vastaavat tilanteen yleisjohdosta niin kauan, kun ihmisten ja omaisuuden pelastamiseksi sekä suojaamiseksi kiireelliset toimenpiteet ovat tarpeen. Tämän jälkeen tarvittavista jatkotoimista huolehtivat kunnat sekä vastuidensa mukaisesti muut toimijat ja kiinteistöjen omistajat, pelastusylitarkastaja Tarmo Kopare sanoo.
Hänen mukaansa pelastuslaitokset selvisivät kohtuullisen hyvin erittäin vaikeista myrskyn aiheuttamista tehtävistä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Pelastusviranomaiset, kuten muutkin toimijat ovat riski- ja uhka-arvioiden pohjalta varautuneet toimimaan vaikeissakin tilanteissa. Pelastuslaitokset ovat velvollisia antamaan tarvittaessa apua toisilleen. Näin resursseja voidaan kohdentaa sinne, missä niitä tarvitaan. Nyt pelastuslaitokset selvisivät pelastustehtävistä omilla resursseillaan yhteistyössä muiden toimintaan osallistuvien tahojen kanssa.
Myrsky paljasti tiedottamisessa kehittämistarpeita
Pelastusoperaatioissa johto- ja tiedotusvastuu kuuluu alueellisille pelastuslaitoksille, joita Suomessa on 22. Asta-myrsky nosti esiin kehittämistarpeita muun muassa viranomaistiedottamisessa.
- Sähkön ja liikenneyhteyksien katkeamisen vuoksi tietoa myrskyvaurioiden korjaamisen etenemisestä oli erittäin vaikeaa välittää eristyksiin jääneille. Asta-myrskystä saadut kokemukset tullaan käymään läpi eri osa-alueittain. Tiedottamisen osalta tulee muun muassa selvittää, miten vastaavanlaisissa tilanteissa tietoa voitaisiin kattavammin välittää vahinkoalueilla eristyksissä oleville ihmisille, ja miten vastata vahinkoalueelta tuleviin kysymyksiin, Kopare toteaa.
Miten varautua myrskyihin?
Kopareen mukaan suuronnettomuuksiin varautumista ja eri viranomaisten välistä yhteistoimintaa on jatkuvasti mahdollista parantaa. Tämä myös edellyttää kuntien päättäjien myönteistä suhtautumista tarvittaviin määrärahoihin. Sisäasiainministeriö on kiinnittänyt erityistä huomiota suuronnettomuusvalmiuksien tehostamiseen. Kopare myös korostaa ihmisten omatoimisuutta ja varautumista ennakkoon vastaavankaltaisten tilanteiden varalta.
- Esimerkiksi voimakkaiden myrskyjen varalta, mökin tai asunnon läheisyydessä kannattaa kiinnittää huomiota puustoon, naapuriapua unohtamatta. Lisäksi elintarvikkeita kannattaa varata muutaman päivän tarpeita varten. Myös taskulamppu ja paristoradio kannattaa hankkia kotitalouden varustuksiin. Mahdollisuuksien mukaan myrskyalueella olemista tai sinne menemistä tulisi välttää.
Lisätietoja: pelastusylitarkastaja Tarmo Kopare, p. 050456 0011